Sectiile de votare pentru referendumul organizat duminica s-au deschis la ora 07:00, urmand sa se inchida la ora 23:00. Alegatorii sunt asteptati la urne pentru a raspunde cu "Da" sau "Nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?". Pentru ca referendumul sa fie validat, trebuie sa voteze cel putin 50% plus unu din numarul total de alegatori inscrisi pe liste, adica 9.154.307 de alegatori din 18.308.612 de cetateni cu drept de vot. Traian Basescu si PDL au cerut alegatorilor sa boicoteze referendumul pe motiv ca actuala Putere incearca sa fraudeze procesul electoral.

Referendum decisiv pentru Traian BasescuFoto: Agerpres

Ora 21.10 Referendumul a fost intrerupt, duminica seara, la doua sectii de vot din Timisoara, in urma unei furtuni care a determinat spargerea geamurilor din sectia de votare (Agerpres).

Procesul de votare a fost reluat dupa 30 de minute, sectiile respective fiind mutate mai departe de peretii cu geamuri din sala de sport a Liceului Electrotimis in care erau organizate, pentru a nu pune in pericol alegatorii.

Membrii sectiilor de votare au apelat ISU Banat, care a remediat problema, reducand la minimum posibil perioada de intrerupere a referendumului.

UPDATE (18:10)Premierul Victor Ponta a mers la vot impreuna cu sotia sa Daciana.

"In primul rand sunt foarte multumit pentru ca in urma cu cateva minute am vorbit cu ministrul de Interne, Ioan Rus, si pana la aceasta ora nu s-a inregistrat nicio singura reclamatie, nicio singura sesizare cu nici un fel de neregula deci toate prostiile alea cu fraudarea si tipetele de dinainte s-au dovedit simple smecherii de campanie", a declarat premierul Victor Ponta care s-a aratat bucuros de faptul ca "referendul se desfasoara corect, legal" si ca "mai multe milioane de romani au iesit deja la vot, probabil vor mai fi cateva milioane care vo vota pana la ora 23:00".

"Sunt foarte revoltat ca premierul Ungariei, Viktor Orban, indeamna cetatenii romani de etnie maghiara sa nu vina la vot. Eu le spun sa nu il asculta pe dl Orban si nici pe prietenii lui", a declarat premierul Ponta precizand ca el si-a facut "datoria ca prim ministru al Romaniei sa il atentionez pe prim-ministrul Ungariei sa nu mai intervina in viata politica a Romaniei pentru ca am vazut ca locuitorii din Harghita si Covasna il asculta pe dl Orban, ori suntem in Romania si vreau ca romanii sa isi decida singuri soarta , dincolo de persoane fie din Romanie, fie din alte tari, care vor raul Romaniei."

Seful Executivului a adaugat ca Guvernul are multe lucruri de facut incepand cu ziua de luni primul lucru pe agenda fiind intalnire cu delegatia Troicai (FMI, Banca Mondiala, Comisia Europeana).

Intrebat de un jurnalist strain daca, din perspectiva sa, cei 20 de milioane de euro cheltuiti pentru referendumul de demitere reprezinta "o investitie buna", Ponta a declarat ca "da", adaugand ca saptaman trecuta Guvernul a reziliat contracte in valoare de 1 miliard de euro semnat de Basescu si Videanu. "E o investitie foarte buna pentru democratie si pentru un viitor bun pentru tara noastra", a adaugat Ponta.

UPDATE (11:20) Fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu voteaza la o sectie din Snagov, potrivit Realitatea TV. "Fiecare cetatean trebuie sa inteleaga ca, pe langa dreptul pe care il are de a vota, are si o obligatie, o obligatie civica, o obligatie democratica, in final, si anume aceea de a-si exercita votul pentru soarta tarii. Cred ca foarte multi cetatateni trebuie sa inteleaga ca de votul lor, intr-un fel sau altul, depinde viitotorul tarii. Eu am convingerea ca, prin votul meu, incerc sa duc Romania spre normalitate, spre stabilitate, spre posibilitatea de a-si recapata prosperitatea pentru ca ultimii ani de criza, care au fost nu numai de criza economica, au fost ani de criza profunda sociala si politica, trebuie sa se termine in acest moment", a declarat Tariceanu.

UPDATE (11:15) Liviu Pop, ministru pentru Dialog social si fost ministrul interimar al Educatiei, a votat la sectia de la Liceul Jean Monnet din Capitala. "Am votat pentru sanatatea si educatia acestui popor. Sper ca de maine sa primeze forta argumentului si nu argumentul fortei. [...] Speram ca dialogul social va sta la baza tuturor deciziilor pe pe care viitorul Guvern le va lua in Romania iar presedintele viitor le va asculta", a declarat Liviu Pop.

UPDATE (9:47) Daniel Chitoiu, ministrul Economiei si presedintele interimar al PNL: "Am votat pentru normalitate, pentru libertate. Am votat pentru ca Romania sa reintre pe drumul european si sa fie respectata."

UPDATE (9:15) Presedintele interimar Crin Antonescu a votat la sectia organizata la scoala nr. 73 din Bucuresti: "Ma bucur sa va vad in aceasta zi atat de frumoasa. Am votat pentru ca sunt cetatean al Romaniei si este o zi importanta. Vreau ca noi, cetatenii Romaniei, sa decidem. Sper ca la sfarsitul acestei zile sa cunoastem si apoi sa aplicam vointa cetatenilor. Sper ca va fi o prezenta decisiva."

UPDATE (8:30) Ministrul de Interne Ioan Rus a votat la sectia de la Liceul Gheorghe Lazar din Bucuresti: "Am votat cu speranta ca lucrurile se vor aseza pe un fagas normal si vom scapa de acest scandal care de ani de zile domina viata politica romaneasca. Eu voi fi azi si la minister si voi merge si in localitati din jurul Bucurestiului, sa vad cum decurge. Pana acum nu avem incidente, votul se desfasoara normal."

UPDATE (8:00) Ministerul Administratiei si Internelor informeaza ca va transmite informari cu privire la organizarea referendumului si posibile incidente electorale pe tot parcursul zilei.

Nicolae Cabulea, chestor principal de politie, a declarat ca pana la aceasta ora nu au fost incidente la referendum. Acesta a precizat ca M.A.I a organizat peste 600 de filtre rutiere pentru prevenirea turismului electoral; de asemenea, au fost mobilizate forte ale politiei pentru a asigura buna desfasurare a scrutinului.

UPDATE (7:40) Dana Nastase, sotia lui Adrian Nastase, si cei doi fii ai fostului premier, condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare, au votat, in jurul orei 07:40, la sectia Liceul Jean monnet din Capitala, anunta Realitatea TV. La plecare, cei trei s-au intalnit cu presedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, insotit de sotia sa Nina, care au venit la aceeasi sectie pentru a-si exercita dreptul de vot.

"Desi votul e secret, am votat 'DA' pentru ca este o necesitatea pentru limpezirea situatiei din tara", a declarat Ion Iliescu la plecarea din sectia de votare. Fostul presedinte al Romaniei a precizat ca asteapta "cu senitatate" si "cu interes" rezultatul referendumului si ca "indiferent la ce ora votam, optiune era clara."

Intrebat ce crede ca se intampla dupa referendum, Ion Iliescu a declarat ca asteapta "sa se limpezeasca apele, se se limpezeasca climatul din tara" si sa dispara "un factor perturbator, si asta este necesar pentru linistea generala".

Raspunzand unei intrebari, presedintele de onoare al PSD a precizat ca nu stie daca va merge la sediul partidului la inchiderea urnelor.

Biroul Electoral Central va face prima informare privind prezenta la sectiile de votare cuprinse in esantioane la ora 11:30, datele fiind valabile pentru ora 10:00.

BEC informeaza ca urmatoarea informare va fi facuta la ora 15:30 pentru ora 14:00, la 18:30, pentru ora 17:00, 21:30 pentru ora 20:00 si 0:30 pentru ora 23:00.

Informatiile sunt obtinute dintr-un esantion de sectii de votare reprezentativ atat la nivel national, cat si judetean. Birourile electorale ale sectiilor de votare cuprinse in esantion au obligatia sa transmita informatii privind prezenta la urne pana la orele 11:00, 15:00, 18:00, 21:00, respectiv 24:00.

Pentru referendumul organizat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu au fost organizate 18.200 de sectii de votare dintre care 306 sectii sunt in strainantate si 34 de sectii pe litoral.

  • Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari desfasurarea evenimentelor de duminica.

La ora 23:00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea terminata si dispune inchiderea acesteia. Alegatorilor care la ora 23:00 se afla in sala unde se voteaza li se va permite sa isi exercite dreptul constitutional, informeaza Agerpres.

Prima sectie de votare la referendum s-a deschis, la Auckland, in Noua Zeelanda, la ora Romaniei 22:00 (28 iulie), informeaza Mediafax. Sectia de votare nr. 229, organizata la Auckland, s-a deschis la ora locala 07:00 a Noii Zeelande.

Avand in vedere fusul orar, urmatoarele sectii care s-au deschis la ora 00:00, ora Romaniei, in Australia, la Canberra (sectia nr.17), Sydney (sectia nr.18) si Melbourne (sectia nr. 151). Conform legii, votul in sectiile de votare din strainatate se deruleaza in intervalul orar 7:00-23:00, ora locala din tarile unde sunt localizate sectiile.

  • Regulament de votare

Potrivit Agerpres, la referendum, electorii pot vota la orice sectie, in tara, in baza cartii de identitate, a cartii de identitate provizorii sau a buletinului de identitate. Cetatenii romani cu domiciliul in Romania nu pot vota la una din sectiile de votare din tara pe baza pasaportului, iar cei cu domiciliul in strainatate pot vota in tara si in baza pasaportului simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate. In strainatate, alegatorii voteaza in baza pasaportului simplu, a pasaportului de serviciu, a pasaportului diplomatic sau a cartii de identitate. Elevii din scolile militare voteaza in baza carnetului de serviciu militar.

Au dreptul de a participa la referendum toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua referendumului inclusiv, cu exceptia debililor sau a alienatilor mintal pusi sub interdictie, precum si a persoanelor condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.

Persoanele care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate care nu si-au pierdut drepturile electorale, precum si cele aflate in arest preventiv pot vota la referendumul din 29 iulie prin intermediul urnei speciale, fara a mai exista conditia ca acestea sa aiba domiciliul in raza teritoriala a sectiei de votare unde se afla penitenciarul sau locul de detentie.

Si persoanele netransportabile din cauza de boala sau de invaliditate, aflate sau nu in institutii sanitare sau de ocrotire sociala, pot sa-si exercite dreptul de vot la referendum cu ajutorul urnei mobile.

Biroul Electoral Central a informat ca accesul alegatorilor in cabina de vot cu orice tip de aparate de inregistrare sau preluare imagini este interzis. De asemenea, comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul sediului sectiei de votare este interzisa.

  • Publicatii straine si observatori externi, acreditati la referendum

Reprezentantii a 22 de agentii de presa si publicatii straine si a circa 30 de ONG-uri din Romania au fost acreditati pentru referendumul de duminica, informeaza BEC citat de Agerpres.

Potrivit Biroului Electoral Central, au fost acreditati delegati de la Reuters, Agenzia Nova, Agentia de presa Xinhua, AFP, saptamanalul Noi in Spania, Actualitatea IRL, Ziarul romanesc Ro-mania, Agentia de presa Bloomberg, Bulgarian National Radio, TV Bulgaria On Air, German Public Radio Network Ard, Romani Online UK, Radio Chisinau, Romit TV Italia, TV ZDF, Associated Press, ROMIT.TV, Torino Musica Notizie News, TV Prime din Chisinau, Romani in UK, Al Jazeera English TV si Virgil Bestea Medienberatung.

Acreditarea permite accesul titularului acesteia in localurile sectiilor de votare, incepand cu ora 6:00 a zilei de votare, iar la BEC si la birourile electorale de circumscriptie in spatiile special stabilite. Observatorii pot sa asiste la operatiunile electorale, inclusiv la numararea voturilor si la intocmirea proceselor verbale.

Persoanelor acreditate le este interzis sa intervina in orice mod in organizarea si desfasurarea scrutinului, avand doar dreptul de a sesiza presedintele biroului electoral al sectiei de votare in cazul constatarii unor nereguli.

BEC a acreditat totodata observatori externi din partea Comunitatii Ortodoxe Romane din Italia, PNUD din Republica Moldova, Ambasadei Republicii Ungare la Bucuresti, Comisiei Electorale din Republica Moldova, Ambasadei Federatiei Ruse in Romania, European Network of Election Monitoring Organization (ENEMO), Ambasadei Republicii Kazashtan in Romania, Ambasadei Regatului Belgiei in Romania, Ambasadei Republicii Cipru in Romania, si un observator strain independent.

Circa 30 de ONG-uri din tara si-au acreditat reprezentanti pentru a urmari procesul electoral de duminica.

BEC a acreditat pentru a realiza exist-poll-uri la sectiile de votare organizate pentru referendum CSOP, CCSB Branding Forum, Biroul de Cercetari Sociale, Operations Reseach si "De Toate pentru Tot'' pentru sondaje in judetul Sibiu.