Traian Basescu, vizat de un referendum prin care romanii urmeaza sa se pronunte asupra demiterii sale sau nu din functia de presedinte, i-a indemnat sambata pe acestia, intr-un interviu pentru postul paneuropean Euronews, sa boicoteze consultarea populara de duminica, relateaza Mediafax.

Basescu, in prezent suspendat din functia de presedinte, afirma despre parlamentarii Romaniei care au votat pentru suspendarea sa ca sunt o "haita de hiene" care au incercat sa dea o "lovitura de stat".

Acuzat de incalcarea Constiutiei, prin amestecul in afacerile Executivului, Basescu a declarat pentru Laura Davidescu, corespondent Europnews la Bucuresti, ca are incredere in discernamantul "democratic" al alegatorilor romani.

"Este imposibil ca romanii sa nu inteleaga efectele unei lovituri de stat confirmate", a declarat Basescu. "Eu cred ca romanii vor Romania in Europa", a adaugat el.

Intrebat daca Romania este, in opinia sa, o democratie europeana, acesta a raspuns ca "democratia romaneasca trebuie sa fie confirmata ca europeana - pe 29 (iulie), duminica asta".

"Speranta mea este, dincolo de ceea ce le place romanilor sau nu le place in aceasta perioada de criza, dincolo de necazurile lor, cauzate de masurile de austeritate... sper ca pe 29 (iulie) sa nu discutam nici despre necazuri si nici despre bucurii, ci despre scopul nostru fundamental: acela ca suntem o tara care face parte din UE si care nu apartine unui grup de politicieni si oameni de afaceri care au probleme cu legea, care vor cu totii sa puna tara, si in special sistemul sau judiciar, sub control. Aceasta este speranta mea, (si anume) ca romanii vor lasa deoparte necazurile austeritatii, pentru a apara Romania Europeana", a continuat Basescu.

Sondajele preconizeaza un vot favorabil demiterii lui Basescu, care este foarte nepopular din cauza masurilor de austeritate si nepotismului. Insa este necesara prezenta la vot a cel putin jumatate dintre alegatori, un prag care nu este sigur ca va fi atins, noteaza Euronews.