Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma ca declaratia senatorului Frunda Gyorgy, potrivit careia maghiarii ar trebui sa voteze la referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, a fost facuta de acesta in nume personal si nu reflecta pozitia oficiala a Uniunii.

Kelemen Hunor a declarat miercuri pentru Mediafax ca este importanta in acest caz pozitia oficiala a UDMR, care lasa membrii comunitatii maghiare sa voteze la referendum conform propriei constiinte, "nu dupa alte indicatii".

"Consider ca declaratia senatorului Frunda Gyorgy, prin care alegatorii maghiari erau indemnati sa voteze la referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, este facuta in nume personal si nu reflecta pozitia oficiala a UDMR, Frunda nefacand parte din conducerea Uniunii. Eu consider ca o astfel de declaratie facuta in nume personal trebuie luata ca atare, pentru noi fiind importanta pozitia oficiala. Noi am spus ca a merge la vot este o obligatie si un drept si de aceea spunem ca trebuie sa fim prezenti la urne, dar nu spunem cum sa voteze electoratul nostru. Sa voteze dupa constiinta proprie, nu dupa alte indicatii", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, demiterea presedintelui este un subiect care imparte si comunitatea maghiara si UDMR si, de aceea, conducerea Uniunii nu a facut nicio recomandare maghiarilor cum sa voteze.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, marti seara, la Digi 24, ca indemnul PDL la boicotarea referendumului este "inacceptabil si imoral, pentru ca deciziile se iau prin participare, nu prin neparticipare". "Niciodata o abtinere, o neparticipare nu poate infrange o decizie, fie pozitiva, fie negativa. De aceea, eu nu pot accepta acest boicot la vot", a adaugat Frunda.

El a facut apel la membrii comunitatii maghiare sa mearga la vot si sa voteze in favoarea demiterii presedintelui.

"Eu cred ca trebuie sa participam la vot. Eu cred ca trebuie sa votam pentru demitere", a spus Frunda.