Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca va trimite o scrisoare presedintilor Comisiei Europene, Parlamentului European si grupurilor parlamentare din PE in care le va transmite decizia democrat -liberalilor de a boicota referendumul din 29 iulie. "Traian Basescu si PDL i-au inselat si i-au escrocat pe partenerii nostri internationali, incepand cu Comisia Europeana, atunci cand au cerut sa se respecte deciziile CCR pentru ca asa e bine pentru Romania. [...] PDL actioneaza neconstitutional si actioneaza infractional in acest moment. Sunt convins ca dincolo de faptul ca tocmai Partidul Popular European si partenerii europeni vor constata ca au fost au fost trasi pe sfoara de PDL si Traian Basescu, sunt convins insa ca poporul roman in 29 iunie va veni la vot."

Principalele declaratii ale premierului:

  • Nu exista in 22 de ani o decizie mai antidemocratica decat aceea de a nu respecta votul electoratului. Bun, PDL si dl Basescu nu au fost niciodata niste oameni care sa respecte democratia, dar de obicei ne-au pacalit ca tin la democratie. Astazi, prin decizia lor, au spus-o si direct, nu ii intereseaza votul romanilor, boicoteaza ideea de democratie, boicoteaza o prevedere constitutionala si boicoteaza dreptul romanilor de a decide asupra celor care-i conduc.
  • Din pacate pentru Romania, dl presedinte Basescu a fost si va ramane un presedinte boicotat de poporul roman, un presedinte ilegitim si un presedinte al carui sfarsit este doar o chestiune de timp - vorbesc de sfarsit politic.
  • Eu imi doresc ca pe 29 poporul roman sa ii dea o lectie  si domnului Basescu si PDL referitor la ce inseamna democratie si la ce inseamna sa boicotezi dreptul democratic al poporului roman de a se exprima.
  • Traian Basescu si PDL i-au inselat si i-au escrocat pe partenerii nostri internationali incepand cu Comisia Europeana atunci cand au cerut sa se respecte deciziile CCR pentru ca asa e bine pentru Romania.
  • Va amintesc ca acea decizie care vorbea de validarea referendumului cu 50% a fost primul punct pe care l-am avut in discutiile cu presedintele CE si partenerii europeni.
  • Astazi voi trimite o scrisoare atat presedintelui CE, presedintelui PE, primilor ministri si presedintilor grupurilor parlamentare din PE, inclusiv grupului Popular European, in care voi mentiona ca decizia 731 din 10 iulie 2012 a CCR, cea care se refera la validarea referendumului cu 50%, spune asa: Curtea retine ca prezenta reprezinta o conditie esentiala pentru ca referendumul sa poata exprima in mod real si efectiv vointa cetatenilor constituind premisa unei manifestari autentic democratice a suveranitatii prin intermediul poporului.

  • Participarea la referendum a majoritatii cetatenilor preprezinta un act de responsabilitate civica prin care corpul electoral urmeaza sa se exprime cu privire la sanctionarea sau nu a presedintelui Romaniei.
  • In legea referendumului exista un articol care arata ca impiedicarea prin orice mijloace a exercitiului liber al dreptului de participarea la referendum se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
  • PDL actioneaza neconstitutional si actioneaza infractional in acest moment. Sunt convins ca dincolo de faptul ca tocmai Partidul Popular European si partenerii europeni vor constata ca au fost au fost trasi pe sfoara de PDL si Traian Basescu, sunt convins insa ca poporul roman in 29 iunie va veni la vot.
  • Nu pot decat sa salut faptul ca legenda lui Basescu cel curajos, care merge in fata poporului, a ajuns astazi, in sfarsit, la final. Basescu este un las, un mincinos si un individ, ca sa citez din decizia CCR care spune ca este un act de resposabilitate participarea la vot, un iresponsabil care, din pacate, a distrus Romania in acesti 8 ani.
  • Cele doua citate din decizia CCR si din lege le voi include in scrisoarea pe care o voi adresa partenerilor europeni si imi voi cere scuze in numele Romaniei.
  • Genul asta de escrocherie caracterizeaza foarte clar modul in care Traian Basescu si PDL au castigat pana acum.
  • Neprezentarea ca si prezentarea (la vot - n.r.) reprezinta un drept al fiecarui cetatean.
  • In toate tarile democratice, inceand cu SUA si Marea Britanie, nu exista prezenta 100%.
  • Nimeni pana la Traian Basescu nu a indraznit sa spuna ca el a castigat alegerile stand acasa. [...] Cel care participa la vot poate castiga sau nu.
  • Referendumul este organizat exact ca in 2007, […] cand dl presedinte Basescu si-a indemnat alegatorii sa vina la vot si a castigat. Acum nu mai vrea lucru asta.
  • E foarte simplu, eu nu dau definitii, eu respect, spre deosebire de  Traian Basescu si de PDL, reguli democratice, ori un presedinte care nu respecta nicio regula democratica nu va reprezenta pe nimeni. Chiar daca se intoarce - probabil, sau sper ca nu - la Cotroceni nu va mai fi un presedinte in sens democratic, va fi un presedinte boicotat de toata Romania.
  • Consider ca este neconstuitutional si iresponsabil sa organizezi boicotarea referendumului. 
  • E impotriva legii si duce la raspundere penala
  • Traian Basescu probabil ca va fi presedintele niciunui roman daca vrea sa se intoarca dupa 29. El va fi presedintele lui, dar nu va mai fi presedintele romanilor si in niciun caz nu al Romaniei.