Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu a declarat, pentru gandul.info, referindu-se la acuzatiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta, ca, din punctul sau de vedere, cazul s-a incheiat, ea invocand decizia Consiliului National de Etica potrivit careia actualul premier nu a plagiat, relateaza Mediafax.

"Cazul s-a incheiat aici", a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, referindu-se la ancheta in cazul acuzatiilor de plagiat privind teza de doctorat a premierului Victor Ponta.

Ea a precizat ca, in cazul in care sunt sanctiuni, cei vizati sau autorul sesizarii privind plagiatul se pot adresa instantei.

"Mai departe, daca sunt sanctiuni, eu nu am vazut raportul Consiliului (Consiliul National de Etica, care a decis ca Victor Ponta nu a plagiat -n.n.), cineva (persoanele gasite vinovate ori de autorul sesizarii, conform OG 28/2011 - n.n.) poate sa dea in judecata", a adaugat Andronescu.

Legislatia este insa clara in astfel de cazuri: cei care pot depune contestatie sunt "persoanele gasite vinovate" sau "autorul sesizarii", adica doar Victor Ponta, noteaza gandul.info.

"Raportul comisiei de analiza poate fi contestat la Consiliul National de Etica de catre persoana sau persoanele gasite vinovate ori de catre autorul sesizarii; contestatia va contine obligatoriu o copie simpla dupa sesizarea initiala si dupa raportul comisiei de analiza", se arata in Ordonanta 28/2011 care modifica si compleaza Legea 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica.

Comisia de Etica a UB a hotarat ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiata, "prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri sau prin inversarea unor blocuri de text in raport cu sursele".

Decizia Comisiei de Etica a UB a fost anuntata la o zi dupa ce Consiliul National de Etica a informat ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine.

Analizele asupra tezei de doctorat a lui Ponta efectuate de Comisia de Etica a UB si de CNE au fost facute publice dupa ce un al treilea for, respectiv Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.