Liderul democrat-liberalilor valceni, senatorul Dorel Jurcan, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca in sedinta de Colegiu Director al partidului de marti se va lua in discutie si o eventuala strategie de boicotare a referendumului din 29 iulie, relateaza Agerpres.

"Nu cred ca asta este varianta, dar maine in Colegiul Director al PDL se vor discuta toate strategiile partidului in ceea ce priveste referendumul de duminica. Da, exista si discutii cu privire la boicotarea unui abuz pe care l-au facut in parlament cei de la USL, pentru ca asta este referendumul de duminica, este consecinta unei suspendari ilegale a presedintelui si poate ca prin neparticiparea la vot se ia in calcul sanctionarea acestui act. In orice caz, indiferent de strategia care se va discuta, noi cei de la Valcea o vom respecta", a afirmat Jurcan.

Senatorul PDL a mai spus ca are siguranta ca "Traian Basescu se va reintoarce la Cotroceni dupa referendum, intr-un fel sau altul".

UPDATE "Vom lua o decizie maine ( marti - n.r.). Ceea ce e extrem de clar in aceste ultimele zile este valul de nemultumire care urca in societate. E vorba de cei care spun: nu vrem sa participam la referendum. Exista o nemultumire populara care urca catre noi si care se exprima in acest fel. Nu putem sa o ignoram", a precizat si prim-vicepresedintele partidului Cristian Preda, luni, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpre.

"Exista evident si sondaje pe care le cunoaste si USL-ul. Nu intamplator au fixat urne mobile pe plaja si in restaurantele si hotelurile de pe litoral. Ei stiu ca exista aceasta nemultumire si acum trebuie sa demonstreze ca pot sa aduca noua milioane de oameni la vot", a afirmat Preda.

In opinia sa, studiind indeaproape istoria electorala a Romaniei de la 1831 incoace, "nu a existat niciodata vot pana la 11 noaptea".

''Asta va pot garanta. Si respectiv nu am avut niciodata urne in hoteluri si in restaurante. Deci, nu s-a mai intamplat din secolul XIX pana astazi ca vreun cetatean roman sa voteze printre chelneri. Daca acesta este felul in care se intelege consultarea populara, regret, dar ii intelegem pe cei nemultumiti care ne scriu ca nu inteleg de ce ar merge la referendum. (...) Nu putem sa spunem, da, e foarte bine, mergeti si votati in hoteluri, mergeti la restaurant si, intre felul intai si felul doi, puneti un vot in urna pentru Dan Voiculescu sau pentru cine vreti dumneavoastra. Nu putem sa nu vedem aceasta revolta din societate. (...) Vom lua in calcul toate aceste elemente cum vom lua in calcul evident si mesajul celor care spun: vrem sa mergem sa votam impotriva suspendarii. Toate aceste realitati exista. Doar USL vede o Romanie unica ce tine un monolog".

El a precizat ca inca se gandeste daca va merge sau nu la vot pe 29 iulie.

"Sa stiti ca ma gandesc foarte mult. Am fost in 2000 sa votez pentru Iliescu ca sa nu iasa Vadim si evident ca imi pun diverse probleme. Dar vom delibera si vom vedea fiecare in parte ce ne indeamna constiinta. Ceea ce pot sa va spun este ca singurele mesaje pe care le primesc eu personal sunt cele in care mi se cere sa explic de ce oamenii trebuie sa mearga la vot. (...) Maine vom delibera. Nu vreau sa anticipez. Eu v-am spus in ceea ce ma priveste ca sunt pe ganduri evident", a mai declarat Cristian Preda.

Anterior, vicepresedintele PDL Sulfina Barbu declarase, pentru Mdediafax, ca personal crede ca PDL trebuie sa-si mobilizeze electoratul si sustinatorii sa participe la referendum doar daca democrat-liberalii au asigurari ca este un referendum corect.

"Numai daca avem asigurarea ca este un referendum corect trebuie sa ne mobilizam electoratul si sustinatorii nostri sa mearga sa participe la referendum. Daca nu exista garantii ca este un referendum corect, in care nu se fura, atunci trebuie sa le spunem sustinatorilor nostri care este realitatea", a precizat Sulfina Barbu.

Ea a aratat ca acest subiect va fi discutat in sedinta Colegiului Director al PDL de marti si a mentionat ca o decizie a partidului se va lua si in functie de raspunsul pe care guvernul il va da la cererile PDL privind referendumul.

"Din punctul meu de vedere, este foarte important ca Guvernul sa demonstreze ca organizeaza un referendum corect, asta inseamna ca cei care voteaza pe listele suplimentare sa completeze declaratia pe propria raspundere, ca in 2009, asta inseamna sa fie camere de luat vederi activate pe perioada de vot si sa nu se infiinteze sectii de votare speciale in orice loc, cum ar fi hoteluri si restaurante, zone care nu sunt securizate", a precizat Barbu.

Surse din partid au declarat anterior pentru Mediafax ca liderii PDL de la centru si de organizatii judetene se vor reuni, marti, in sedinta Colegiului Director al partidului pentru a decide daca boicoteaza referendumul.

Conform surselor citate, liderii PDL sunt convocati marti pentru a raspunde la intrebarea "Boicotam sau nu referendumul din 29 iulie?".

Dupa dezbaterile din sedinta de marti, PDL urmeaza sa iasa cu un mesaj unitar fie in favoarea boicotarii referendumului, fie in favoarea participarii la urne si a votarii impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu.

Colegiul Director National al Partidului Democrat Liberal se reuneste marti, la Palatul Parlamentului, a anuntat Departamentul de comunicare al PDL.

Sedinta CDN se va desfasura de la ora 11.00, la sala grupului parlamentar PDL din Camera Deputatilor.