Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, sambata seara, ca in sectiile de votare pentru referendum sunt necesare camerele de luat vederi, motivand ca pe 29 iulie se vor organiza sectii de votare si in restaurante si baruri, "ceea ce intrece orice imaginatie", relateaza Mediafax.

Basescu a fost intrebat de ziaristi, la plecarea de la sediul sau de campanie, daca considera necesara instalarea de camere de luat vederi in sectiile de votare la referendumul din 29 iulie.

"Categoric da, au fost si la alegerile prezidentiale trecute si nu vad de ce nu ar fi acum, iar daca avem in vedere ca in momentul de fata se organizeaza sectii de votare si prin restaurante, pe litoral, si prin baruri si prin ceea ce intrece orice imaginatie, cred ca un sistem de supraveghere este necesar", a spus Basescu.

In ceea ce priveste o posibila fraudare a scrutinului, presedintele suspendat a sustinut ca, daca se monteaza camere de luat vederi si se aplica acelasi sistem al declaratiilor pe propria raspundere din partea participantilor la vot pe listele suplimentare, "riscurile se reduc".

"Marea ingrijorare este cum este posibil ca in mediul rural sa stai cu sectiile de votare deschise pana la ora 23.00. In mediul rural oamenii la ora zece sunt de multe ori in casa, nu mai circula nimeni pe ulitele satului, deci ceva este dubios aici cu ora 23.00", a mai sustinut Basescu.

El si-a exprimat speranta ca la nivelul Curtii Constitutionale sa se vada "o justa cumpana in program".

PDL cere instalarea de camere video in toate sectiile de vot la referendum, desfiintarea sectiilor suplimentare infiintate "ilegal", dupa 16 iulie, urgentarea achizitionarii soft-ului antifrauda si ca aceia care voteaza pe liste suplimentare sa completeze o declaratie pe propria raspundere.

Marti, 24 iulie, Curtea Constitutionala va lua in discutie contestatiile PDL la actele normative care prelungesc programul la referendum.