Prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda spune ca nu ii poate invita pe romani la referendumul din 29 iulie, sustinand ca nu ii poate chema pe oameni ca cineva sa ii pacaleasca si ca din acest referendum "cei mai sifonati vor iesi cetatenii, nu politicienii", transmite Mediafax.

Cezar Preda a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca va merge la urne in 29 iulie, insa nu poate indemna pe nimeni sa voteze la referendum, pentru ca nu stie ce va urma dupa acesta.

In plus, el a spus ca un referendum trebuie organizat in conditii exceptionale, precizand ca Traian Basescu "nu a incalcat Constitutia in asa fel incat sa-l cheme poporul la socoteala".

Prim-vicepresedintele PDL a precizat, de asemenea, ca romanii au ajuns sa fie bulversati de toate dezbaterile din presa astfel ca indiferent de pregatirea lor au ajuns sa nu mai stie daca sa mearga la vot la referendum ori sa nu voteze.

"Cetateanul roman e total bulversat de dezbaterile pe televiziuni si in presa facute de politicieni, analisti si jurnalisti. Nu va mai sti daca sa voteze Da sau Nu pentru ca nu stie ce urmeaza sa se intample dupa aceea. Oamenii se intreaba daca vor fi scumpiri, daca vor avea cu ce sa plateasca ratele, daca isi vor mai lua pensia. Din acest referendum cei mai sifonati vor iesi cetatenii, nu politicienii. E o ipocrizie fara margini a celor doi, Ponta si Antonescu. Eu am fost mereu la vot din 1990, dar acum nu am sa invit pe nimeni la vot pentru ca eu nu invit romanul ca cineva sa-l pacaleasca. Eu vreau ca Traian Basescu sa-si termine mandatul si apoi ne alegem alt presedinte", a spus Cezar Preda.

El a adaugat ca romanii pot fi chemati la referendum doar pentru revizuirea Constitutiei sau in cazuri de tradare de tara sau ruperea tarii: "La referendum romanul nu poate fi chemat decat cand isi schimba Constitutia sau e tradare de tara, incapacitate de plata a unei tari, ruperea unei tari, motive cu adevarat serioase la care sa-i chemi pe oameni, nu sa-i chemi cand clasa politica nu poate sa le rezolve problemele si sa-i faci pe ei responsabili, nu e corect".

El a mai spus ca mai mult ca sigur vor fi tentative de vot multiplu, asa cum au fost de fiecare data la consultarile populare cu miza, vor fi adusi oameni cu autocare, microbuze, insa listele suplimentare vor fi verificate in sistemul national, iar orice abatere va fi sesizata in timp util.

Cezar Preda a comentat si declaratia presedintelui suspendat Traian Basescu conform careia are pareri divergente cu unii lideri ai PDL care considera ca solutia in privinta referendumului din 29 iulie este nerealizarea cvorumului, spunand ca "drumurile s-au despartit cand Traian Basescu a ajuns presedinte al Romaniei¬.

¬Drumurile s-au despartit cand Traian Basescu a ajuns presedinte al Romaniei. Sustinerea pe anumite actiuni ale lui Traian Basescu a fost fara ca PDL sa aiba vreun moment de ezitare. Nu se exclud insa una pe alta. El are campania sa, PDL nu a luat o decizie in acest sens, eu am spus ce am facut si ce voi face eu.. Eu nu pot sa spun unui cetatean sa se duca daca nu stiu ce ii asteapta pe romani. Basescu trebuie sa stea presedinte cinci ani. Nu a incalcat Constitutia in asa fel incat sa-l cheme poporul la socoteala. Traian Basescu stie politica externa cat nu or sa stie o suta de ani Ponta si Antonescu daca mai raman acolo. Ca e mai direct, ca e citeodata foarte abrupt, asa e, dar romanii stiau pe cine aleg. Daca acum vor sa aleaga adormiti si comandati, papusi....", a adaugat liderul PDL.

Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda a declarat miercuri ca in acest moment exista o dezbatere in interiorul partidului, asa cum exista si in interiorul societatii, referitoare la tentatia boicotarii referendumului din 29 iulie, dar ca PDL nu a luat o decizie.

Mentionand ca sunt semnale publice ca referendumul nu se inscrie intr-o serie de actiuni democratice, Cristian Preda a precizat ca in scurt timp PDL va lua o decizie in legatura cu prezenta la referendum.

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, miercuri, la gandul.live, ca are pareri divergente cu unii lideri ai PDL care considera ca solutia in privinta referendumului din 29 iulie este nerealizarea cvorumului, in timp ce el ii cheama pe romani la vot.

"Sunt lideri PDL care vor sa castig la referendum prin nerealizarea cvorumului. Aici drumurile noastre se despart", a spus Basescu.