Deputatul PNL Alina Gorghiu a sustinut, marti, ca in cazul in care raportul Comisiei Europene pe justitie este unul prost, vinovati sunt cei care au guvernat tara in ultimii cinci ani, transmite Agerpres.

Ea a sustinut ca isi pastreaza obiceiul de a comenta raportul de monitorizare pe justitie dupa publicarea sa oficiala, insa a subliniat ca in cazul in care acest document va fi unul prost, vinovati sunt cei care au guvernat in ultimii cinci ani.

"Vreau sa va spun ca este un raport care evalueaza activitatea starii justitiei pe ultimii cinci ani. Daca el este prost, vinovatii ii stiti, stiti cine a guvernat tara in ultimii cinci ani. Fac apel la un citat dintr-un personaj pe care astazi l-am contestat la BEC (n.r. Traian Basescu) care le spunea judecatorilor atunci cand au dat solutii contrare masurilor luate de Guvern si citez: Poate maine, poimaine, veti stabili prin hotarari judecatoresti cine este presedintele Romaniei. Cu siguranta va aduceti aminte de aceasta replica si cu siguranta puteti sa va dati seama daca asta poate fi interpretata ca o presiune asupra institutiilor din Romania, asupra justitiei din Romania si raspunsul o sa vi-l dati singuri", a declarat Alina Gorghiu, intr-o conferinta de presa organizata la sediul USL.

Alina Gorghiu: Organizarea de tombole pentru a premia participarea la vot nu este o incalcare a legii

Alina Gorghiu a mai declarat marti ca organizarea de tombole dupa exercitarea dreptului de vot de catre ONG-uri, firme sau oricine altcineva decat un partid politic pentru a premia participarea la vot nu reprezinta o incalcare a legii.

"Daca eu astazi fac apel in fata presei catre romani sa mearga la vot indiferent de cum voteaza, sa mearga la vot pe 29 iulie, inseamna ca influentez, conform articolului din legea referendumului, influentez in vreun fel electoratul si sunt pasibila de vreo sanctiune penala? Va spun ca nu. Legea referendumului spune ca este sanctionata orice influentare de a merge sau a nu merge la vot. Din punctul meu de vedere, daca post vot, dupa exercitarea dreptului de vot, se organizeaza de catre ONG-uri, firme, oricine altcineva decat un partid politic tombole pentru a premia participarea la vot nu mi se pare nicio crima, nici contraventie, nici incalcarea legii. Pe de alta parte, apelul fiecarui cetatean responsabil din Romania ar trebui sa fie acesta: sa mergi la vot sa votezi. Membrii partidelor politice pot sa faca campanie, in sensul de a spune ca poti sa mergi la vot si sa spui Da demiterii. Nu vad care este problema", a spus Gorghiu, intr-o conferinta de presa organizata la sediul USL.

Alina Gorghiu a subliniat ca din punctul ei de vedere ar trebui sanctionate persoanele care influenteaza printr-un folos material de orice natura o persoana sa voteze intr-un sens sau in altul.

"Este de condamnat orice demers de mita electorala pentru a influenta votarea unui candidat, a unei liste de candidati, iar in cazul referendumului de a influenta pe bani sau pe alte produse optiunea de vot Da sau Nu, dar faptul ca incurajezi exercitarea dreptului de vot nu mi se pare un pacat, ba, dimpotriva, mi se pare de apreciat. Este de condamnat de a influenta pe bani, dar faptul ca o incurajezi nu mi se pare un pacat", a adaugat deputatul PNL.

Alina Gorghiu a sustinut ca incurajarea participarii la vot ar trebui facuta de toata lumea.

"Faptul ca incurajezi exercitarea dreptului de vot mi se pare de apreciat. Din punctul meu de vedere, incurajarea participarii la vot ar trebui facuta de fiecare dintre noi, de la institutii publice, la partide politice si ONG-uri, intrucat dreptul de vot este un drept prevazut de Constitutie si trebuie sa ni-l exercitam cu totii", a mai aratat Gorghiu.