UPDATE 15.05 Comisia Juridica a Senatului a respins marti doua amendamente la ordonanta de urgenta privind modificarea legii referendumului, care propuneau organizarea scrutinului timp de doua zile si eliminarea pragului de 50% plus unu. In Comisia Juridica PDL a avut majoritate si a putut respinge cele doua amendamente ale USL insa deputatul PSD Toni Grebla a declarat ca se va revenii asupra legii referendumului in plenul Senatului la dezbatere.

UPDATE Totodata, la Camera Deputatilor, in Comisia Juridica reprezentantii USL au decis sa restabileasca partial atributiile Curtii Constitutionale. Mai exact se pot contesta la CCR hotararile cu caracter normativ care tin de principii si valori Constitutionale.

Cele doua amendamente fusesera propuse de liberalul Ioan Ghise, raportul comisiei juridice urmand a fi prezentat miercuri in plenul Senatului, alaturi de o anexa separata cu amendamentele respinse, "colegii mei avand posibilitatea sa le sustina maine in plen", a precizat social-democratul Toni Grebla.

"Plenul este suveran (...) Decizia CCR trebuie respectata, cred ca planul senatului si al Camerei vor gasi cea mai buna solutie pentru a respecta si dorinta CCR si recomandarile Comisiei de la Venetia, care sunt biblia in materie de referendum in Europa", a comentat acesta.

Inainte de sedinta Biroului permanent al acestui for legislativ, presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), a declarat ca pragul electoral nu ar trebui pastrat si in cazul organizarii unui referendum popular din pricina interesului scazut al electoratului de a isi exprima optiunea la urne.

"Daca ma intrebati pe mine, nicio tara membra a Uniunii Europene nu are prag electoral, pentru ca pragul electoral inseamna, de fapt, anularea rezultatului oricarui referendum. In Elvetia, care este tara cu cele mai multe referendumuri, locale, cantonale, confederative, prezenta la vot, la referendum, este in medie de 20%, astfel incat pragul electoral numai doua tari ale Consiliului Europei, din 47 de tari, Lituania si Rusia, au acest prag. Ca parere personala, eu cred ca la referendum, avand in vedere ca nu vine populatia la vot, ar trebui eliminat pragul, pentru ca, altfel, referendumul nu isi are sens", a explicat Grebla, potrivit Agerpres.

Intrebat daca, pe 29 iulie, la referendum, romanii vor vota dupa ordonanta de urgenta sau dupa legea promulgata luni de presedintele interimar, Crin Antonescu, Toni Grebla a replicat ca o decizie in acest sens va fi luata in Parlament.

"Este hotararea pe care o va lua, maine (miercuri - n.r.), Senatul si probabil, dupa aceea, Camera Deputatilor. Nu pot sa apreciez", a conchis social-democratul.

UPDATE - Mircea Toader (PDL): Vom ataca la CCR daca se modifica pragul de prezenta la referendum

Liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a declarat marti ca democrat-liberalii vor ataca la Curtea Constitutionala o eventuala modificare a legii referendumului in sensul eliminarii pragului de 50% plus 1 prezenta la vot pentru ca scrutinul popular sa fie valid, transmite Agerpres.

"Chiar daca ar fi o asemenea intentie prin care legea de aprobare a ordonantei va modifica sau va mentine aceasta, pana la urma aceasta prevedere neconstitutionala, asa cum a stabilit Curtea, vom ataca la CCR. Nu vom lasa sa iasa o astfel de lege", a spus Toader, la Palatul Parlamentului.

Toader a precizat totodata ca a stabilit cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si cu presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, o intalnire pentru miercuri destinata unei discutii privind stabilirea conditiilor in care poate fi ales Avocatul Poporului.

"Acolo ne vom spune punctul de vedere foarte clar, incalcarea categorica a legii Avocatului Poporului, desemnarea unui adjunct al acestuia, in lege spune foarte clar ca atributiunile sunt desemnate numai de Avocatul Poporului ca functie de conducere a acestei institutii si totodata mai va spun ca asa cum se prevede in lege, cand se desemneaza pana la depunerea juramantului a altui Avocat al Poporului, avocatul trebuia sa ramana in functie, dar toate abuzurile le stiti foarte bine", a sustinut democrat-liberalul.