Victor Ponta a afirmat marti, in cadrul unei conferinte de presa de la Chisinau, referitor la raportul pe Mecanismul de Cooperare si Verificare, ca o continuare a monitorizarii este "binevenita", precizand ca "batalia politica" trebuie tinuta departe de justitie, care este total independenta.

Publicatia bulgara Trud, citata de agentia Focus News si preluata de Mediafax, noteaza marti ca Romania este criticata pentru subminarea unor principii UE ca statul de drept si separarea puterilor in raportul pe MCV ce urmeaza sa fie discutat miercuri. Astfel, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este mentinut atat pentru Sofia, cat si pentru Bucuresti, pe o perioada nedefinita, iar urmatoarele rapoarte urmeaza sa fie prezentate la sfarsitul lui 2013 si, respectiv, la sfarsitul lui 2012, adauga aceeasi sursa.

Intrebat despre informatiile mentionate in articol, premierul Victor Ponta a declarat, in cadrul conferintei de presa comuna cu premierul moldovean, Vlad Filat: "Recunosc ca nu citesc site-urile bulgaresti. Raportul va fi discutat maine, am raspuns la toate intrebarile si justitia este una, total indepedenta, iar batalia politica este alta. Daca cineva face confuzii, in niciun caz nu cred ca este Romania sau CE. Din punctul nostru de vedere, o continuare a monitorizarii pentru a se dezvolta un sistem judiciar indepdent si eficient este bine venita. Eu insa cred ca justitia din romania trebuie sa indeplineasca asteptarile CE, dar la fel de important este sa raspunda asteptarilor cetatenilor romani. Batalii politice au fost, o sa mai fie, si cu cat este tinuta mai departe batalia politica cu atat mai bine."