Comparatiile din presa intre situatiile Ungariei si Romaniei au limitele lor, existand diferente juridice intre ce s-a intamplat in cele doua tari, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Olivier Bailly, in timpul informarii zilnice de presa, citat de Mediafax.

"Comparatia pe care o vad uneori in presa intre situatia din Ungaria si cea din Romania are limitele sale. Nu vorbim despre aceeasi tara sau despre aceleasi situatii juridice", a declarat Olivier Bailly raspunzand unei intrebari adresate de presa.

Reprezentantul CE a aratat ca, in Ungaria, a fost rezolvata problema independentei Bancii Centrale de la Budapesta in ianuarie 2012, insa conflictele juridice privind respectarea independentei judecatorilor si a agentiei pentru protectia datelor cu caracter personal sunt inca in proces la Curtea Europeana de Justitie.

"In cazul Romaniei, vorbim de mai multe decizii care au fost adoptate, care au fost prezentate clar saptamana trecuta de presedintele Barroso interlocutorului sau dl Ponta. In acest stadiu, consideram ca problemele puse sunt de ordin mai general, tin de respectarea ordinii juridice si a cadrului constitutional din Romania. Sunt probleme fundamentale pentru noi [...] asa ca am intervenit pentru a asigura respectare dreptului juridic si a celui constitutional", a declarat Olivier Bailly.

Purtatorul de cuvant al Comisiei a precizat ca intre Comisie si Guvernul roman este in desfasurare un "dialog politic" si ca vor fi obtinute "rezultate politice foarte rapide".

"In acest moment nu e nicio institutie a carei independenta este garantata de dreptul european si care sa fie in pusa in pericol de cadrul politic si juridic din Romania. Este constatarea pe care o face astazi. Cu toate acestea, Comisia Europeana are o autoritate morala in aceasta privinta, care este perfect inteleasa si de autoritatile romane; domnul premier Ponta a acceptat imediat invitatia domnului presedinte Barroso. Vedeti ca si celelalte state membre si Parlamentul European au incredere in privinta interventiei Comisiei pentru a restabili situatia juridica si ordinea constitutionala in Romania. Autoritatea noastra este perfect legitima cu privire la aceste chestiuni", a explicat Olivier Bailly.