PDL are informatii potrivit carora, in sesiunea extraordinara a Parlamentului, USL ar urma sa confirme printr-o lege ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Ponta privind organizarea referendumului de demitere a presedintelui, la care Curtea Constitutionala a decis sa se opereze modificari, a sustinut duminica europarlamentarul democrat-liberal Traian Ungureanu, potrivit Agerpres.

"Victor Ponta si Crin Antonescu si alte figuri din USL continua sa sfideze apelurile liderilor europeni si merg mai departe cu acte profund antidemocratice care plaseaza Romania in zona banditismului politic. Avem informatii dupa care USL va folosi marti si miercuri sesiunea extraordinara a Parlamentului pentru a legifera o noua mostruozitate", a spus Ungureanu, intr-o conferinta de presa.

El a sustinut ca, potrivit unor recente declaratii ale reprezentantilor USL, ordonanta de urgenta ar putea fi doar "rebotezata".

"Avem informatii chiar de la USL si ele sunt publice. E vorba de declaratii repetate si insistente ale liderilor USL, care spun ca ordonanta de urgenta prin care Guvernul a intervenit brutal in regulile legale de desfasurare a referendumului va ramane in picioare si ca ea ar putea fi confirmata in timpul sesiunii parlamentare sau rebotezata si transformata intr-un alt text de lege", a aratat europarlamentarul.

In context el a spus ca democrat-liberalii cer presedintelui interimar, Crin Antonescu, sa promulge proiectul de lege prin care referendumul se valideaza doar daca la vot se prezinta cel putin jumatate plus unu dintre alegatorii inscrisi pe liste, adica aproximativ 9 milioane de persoane.

"Acest proiect a fost declarat constitutional de Curtea Constitutionala si mai are nevoie doar de semnatura presedintelui interimar Antonescu. (...) Semnatura presedintelui Antonescu este o semnatura pentru respectarea legii si a locului Romaniei in UE", a spus Ungureanu.

De asemenea, PDL, a adaugat europarlamentarul, cere PSD "sa se abtina de la orice noua facatura legislativa in timpul sesiunii extraordinare a Parlamentului" si Guvernului USL sa abroge cele trei ordonante de urgenta "care modifica regulile de desfasurare a referendumului, prin care se restrang atributiile Curtii Constitutionale si prin care a fost schimbat Avocatul Poporului".

Traian Ungureanu: Referendumul in doua zile incalca hotararile Parlamentului si Guvernului

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu a criticat totodata USL pentru injumatatirea numarului sectiilor de votare din strainatate si intentia de a organiza referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu pe parcursul a doua zile, in loc de una, cum stabilise Guvernul Ponta.

"Lideri ai USL sugereaza tot mai insistent ca referendumul din 29 iulie sa se desfasoare pe parcursul a doua zile. Aceasta prevedere ar putea fi adoptata la sesiunea extraordinara a Parlamentului. Ea este complet ilegala si incalca, atat hotararea Parlamentului, cat si hotararea Guvernului Ponta care au fixat data referendumului intr-o singura zi, pe 29 iulie. (...) Imaginati-va ce ar insemna ca buletinele de vot sa ramana o noapte in custodia USL!", a spus Ungureanu.

El a criticat si reducerea la "jumatate", fata de alegerile prezidentiale din 2009, a sectiilor de vot din strainatate, in special a celor din Spania si Italia, unde sunt puternice comunitati romanesti.

"USL se pregateste sa creeze cetateni romani de doua categorii: cu drept de vot si cu jumatate de drept de vot. (...) USL a pus la punct un plan de subminare a dreptului constitutional la vot al cetatenilor romani", a conchis europarlamentarul PDL.