Invitat la receptia de la Ambasada Frantei, organizata cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, premierul Victor Ponta i-a spus ambasadorului francez la Bucuresti, Phillipe Gustav ca trebuie continuate proiectele comune pe care cele doua tari le au, dand drept exemplu lucrarile la autostrada Comarnic - Brasov. Apelul premierului a fost remarcat si de agentia franceza AFP care precizeaza ca Victor Ponta aduce in discutie marile proiecte economice cu Franta.

"Trebuie sa va spun ca prima unitate economica pe care am vizitat-o ca premier a fost uzina de la Mioveni - Dacia Renault si sunt convins ca trebuie continuate proiectele franco-romane pe care le-am inchis, nu stiu de ce. Trebuie sa continuam autostrada Comarnic - Brasov, care din pacate pentru toti romanii, nu a fost finalizata. Trebuie sa continuam marile proiecte energetice, trebuie sa punem la punct, nu doar idei si proiecte, trebuie sa facem ceva concret", a declarat premierul Ponta.

Premierul si-a manifestat speranta ca acest mesaj al guvernului roman va fi transmis de ambasador presedintelui Francois Hollande, guvernului francez si poporului francez, asigurandu-i totodata ca "in Romania, aveti un alt popor latin care iubeste mult Franta, societatea franceza si care are foarte mult de invatat de la dumneavoastra".

Solicitarile premierului roman au fost remarcate si de agentia de presa franceza AFP, care subliniaza ca premierul roman si-a anuntat intentia de a dezvolta proiecte economice, in special in domeniul infrastructurii si energetic.

Consortiul franco-grec Vinci-Aktor a pus punct in 2010, fara a da motive, unui contract cu statul roman pentru constructia unei autostrazi de 55 de kilometri intre Comarnic si Brasov, scrie AFP. Un an mai tarziu, Bucurestiul a reziliat un contract de 150 milioane de euro, plus TVA, castigat de Colas (grupul francez Bouygues), pentru constructia unei autostrazi in sud-estul tarii. Autoritatile au invocat "intarzieri importante".

In 2008, ministrul Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu, a anuntat ca Romania "se bazeaza" pe expertiza companiei franceze Areva pentru realizarea unei a doua centrale nucleare insa declarati nu s-a concretizat.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Franta a fost al treile partener comercial al Romaniei in 2010, inregistrand schimburi bilaterale de 5,87 miliarde de euro.