Comisia Europeana avertizeaza Romania: Nu se va teme de punerea in aplicare a articolului 7 din Tratatul European. Pana in prezent, articolul 7 nu a fost invocat niciodata in istoria Uniunii – este vorba despre suspendarea drepturilor unui stat membru, relateaza Die Welt.

CE nu exclude suspendarea statului de membru in UE al Romaniei. Cu aceasta declaratie sunt citati diplomati europeni la Bruxelles. Suspendarea ar putea avea loc in conditiile in care situatia din Romania s-ar “inrautati in continuare”.

Premierul socialist Victor Ponta, care a initiat saptamana trecuta procedurile de demitere din functie a presedintelui conservator Traian Basescu, promisese cu o zi inainte, la Bruxelles, ca va revizui unele masuri luate in lupta impotriva lui Basescu precum si unele ce ar fi putut spori controlul asupra Justitiei independente din tara, scrie cotidianul german.

Un diplomat european a declarat ca, in cazul in care Victor Ponta nu va restaura fara intarziere statul de drept conform standardelor UE, Comisia nu va ezita sa foloseasca toate mijloacele legale. Printre acestea se numara articolul 7 care nu a fost utilizat niciodata pana in prezent. Acesta prevede suspendarea drepturilor unui stat membru in cazul in care se constata o “incalcare grava si in forma continuata” a valorilor fundamentale ale UE.

“Daca situatia se va inrautati pentru ca partea romana nu ia in serios angajamentele asumate, atunci institutiilor europene le stau la dispozitie arme, printre care toate articolele Tratatului European”, a spus diplomatul citat de Die Welt sub acoperirea anonimatului.

Ponta se intalnise joi cu presedintele CE Jose Manuel Barroso si anuntase ca va corecta toate masurile care n-ar fi in concordanta cu valorile fundamentale ale UE. Conform unor informatii provenite de la diplomati europeni, printre altele ar fi vorba de doua Ordonante de Urgenta prin care Curtii Constitutionale i s-a limitat dreptul de a se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor Parlamentului.

Inacceptabila ar fi si modificarea procedurilor in cazul referendumului. Comisia asteapta ca participarea minima de 50% plus 1 din numarul alegatorilor inscrisi pe liste sa fie respectata conform deciziei Curtii Constitutionale. In plus, ar trebui sistata manipularea Monitorului Oficial si critica permanenta la adresa CCR.

Ponta ar trebui sa se asigure ca Avocatul Poporului sa aiba aceleasi competente extinse in lupta impotriva coruptiei si sa numeasca transparent un viitor procuror general. “Ne asteptam foarte curand sa primim in scris confirmarea implementarii acestor masuri”.

"CE va publica miercuri un raport privind statul de drept in Romania si Bulgaria (raportul MCV, n.r.). (...) Nu sunt asteptate inca sanctiuni impotriva Romaniei”, precizeaza Die Welt.