Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, face un apel catre presedintele suspendat Traian Basescu cerandu-i sa nu implice armata in campania electorala. Ministrul Dobritoiu precizeaza ca cele 8 sectii de votare din Afganistan si Balcanii de Vest au fost dimensionate in functie de necesitati si numarul mare de militari, mentionand ca fata de 2009, cand au fost organizate 4 sectii, configuratia dispunerii unitatilor militare este alta, se arata intr-un comunicat de presa al PNL, citata de Mediafax.

In comunicatul de presa, ministrul Dobritoiu face precizari referitoare la "declaratiile presedintelui suspendat Traian Basescu, care pune la indoiala buna-credinta a organizarii procesului electoral in unitatile militare dislocate in Afganistan".

"Cele opt sectii de votare din Afganistan si Balcanii de Vest au fost dimensionate in functie de necesitati si numarul mare de militari dislocati in teatrele de operatiuni. Spre deosebire de alegerile din 2009, cand au fost organizate patru sectii de votare, configuratia dispunerii unitatilor militare romane in bazele de dislocare este alta, in conformitate cu necesitatile aliate, iar numarul batalioanelor de manevra a crescut", a explicat ministrul Dobritoiu.

"Ma surprinde ca presedintele Basescu nu stie ca militarii sunt dispusi diferit acum fata de 2009, dar poate ca aceasta se explica si prin faptul ca ignora realitatile dificile ale unui spatiu de operatii insurgentional", a declarat ministrul citat de comunicatul de presa.

Corneliu Dobritoiu mai arata in comunicatul de presa ca in ultimele doua luni a fost inregistrat un numar crescut de atentate in Afganistan, iar tranzitarea unui numar mare de militari, in convoi, atrage atentia intr-un mediu atat de ostil si comporta riscuri majore pentru siguranta deplasarii acestora, avand in vedere ca sunt dislocati in 16 locuri, in zona de sud a Afganistanului.

Potrivit ministrului, "securitatea militarilor romani din Afganistan, si din oricare alt teatru de operatiuni, reprezinta prioritate zero pentru mine, ca ministru al Apararii, si asa ar trebui sa fie si pentru un presedinte, fie el si suspendat. Ministerul Apararii Nationale a intreprins, si cu acest prilej, toate demersurile organizatorice pentru a asigura dreptul constitutional al cetatenilor romani in uniforma, care isi risca viata sub drapelul tarii pentru a-si exercita dreptul de vot. Nu inteleg de ce exista o teama si o reticenta pentru felul in care ar vota militarii din teatrele de operatiuni la referendum, asa cum nu inteleg ostilitatea retoricii agresive la adresa liderilor Armatei Romane. Nu noi am acordat grade pe criterii politice, ci, dimpotriva, am stopat acest fenomen. Noua conducere a Ministerului Apararii Nationale nu isi permite sa acorde grade cadou, asa cum au facut partenerii domniei sale de guvernare timp de doi ani, umilind practic spiritul de corp".

In finalul comunicatului, Corneliu Dobritoiu mentioneaza ca face "un apel staruitor la presedintele suspendat sa nu implice Armata in campania electorala".

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, vineri, cu ocazia unei conferinte de presa sustinute la sediul de campanie, ca numarul sectiilor de votare din afara Romaniei trebuie sa fie cel putin egal cu cel de la scrutinul prezidential din 2009, el acuzand ca Guvernul a redus la jumatate numarul acestora.

"Desi mai sunt doua saptamani fara azi pana la alegeri, inca nu s-au stabilit conditiile de validare, sectiile de votare si cred ca nu e cinstit sa reduci cu mai bine de 50% numarul sectiilor de votare in straintate", a declarat Traian Basescu adaugand ca "in 2009 au 300 de sectii, pentru referendum sunt doar 149 de sectii de votare."

Presedintele suspendat a precizat ca "in Spania, unde avem aproape un milion de cetateni, sunt 9 sectii de votare, iar in Afghanistan, unde avem 1800 de militari, sunt opt sectii de votare."