Traian Basescu solicita presedintelui interimar, sefilor celor doua camere ale Parlamentului si premierului sa clarifice "imediat" regulile dupa care se va desfasura referendumul din 29 iulie, in primul rand in ceea ce priveste validarea "referendumului, numarul si locul de amplasare a sectiilor de votare din tara si din strainatate, formula de reprezentare in comisiile din sectiile de votare si durata efectiva a votarii".

Presedintele suspendat afirma, intr-o scrisoare deschisa publicata vineri, ca "in momentul de fata exista neconcordante intre legislatia privind organizarea referendumului din 29 iulie 2012, decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei si hotararea Parlamentului de suspendare a Presedintelui Romaniei".

"Absenta acestor clarificari in cel mai scurt timp cu putinta este profund nedemocratica pentru ca induce confuzii majore in randul cetatenilor romani cu drept de vot", argumenteaza acesta.

In opinia sa, in conditiile in care "campania pentru referendum a inceput la 6 iulie 2012 si se termina la 27 iulie 2012, este corect sa nu fie modificate regulile fixate deja, precum data si numarul de alegatori din listele electorale folosite si in alegerile locale din 10 iunie 2012". "De asemenea, consider corect sa mentineti numarul sectiilor de votare din strainatate utilizate la alegeriile prezidentiale din anul 2009", adauga el.