Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca nu exista niciun motiv pentru convocarea Comisiei Europene, el precizand ca Romania nu a incalcat niciun tratat la nivel european.

"Din punctul meu de vedere, nu exista nicio problema de legalitate si constitutionalitate in Romania si nu exista niciun motiv ca sa fie convocata Comisia Europeana, pentru ca Romania nu a incalcat nici Tratatul UE, nci tratatele UE", a spus Zgonea.

El a precizat ca asteapta un comunicat din partea vicepresedintelui Comisiei, Viviane Reding, in care aceasta sa precizeze in baza carui articol din Tratat a convocat Comisia Europeana.

"Pe cale de consecinta, nu vad motivele (convocarii - n.r.). Astept un comunicat al doamnei Reding - sub umbrela carui articol din Tratat poate convoca Comisia Europeana si care sunt motivele, pentru ca trebuie sa le prezinte", a spus Zgonea.

El a mentionat ca acest tip de anunturi, cum este cel facut de Viviane Reding, trebuie vazute din perspectiva luptei politice dintre familiile politice europene.

"Si aceste comunicate trebuie vazute in aceasta pozitie. Nu cred ca exista vreo problema pentru Romana. Sunt increzator si am avut discutii pe canalele Parlamentelor nationale, iar Parlamentele nationale si conducatorii lor, cei care inteleg politica nationala, stiu ca Romania a respectat toate principiile democratice si angajamentele pe care le-a facut, iar procesul de suspendare al presedintelui si procesele premergatoare sunt in limita legalitatii si constitutionalitatii in Romania", a spus Zgonea.

Miercurea viitoare, in sedinta ordinara a Colegiului Comisarilor, si cand se va adopta raportul asupra justitiei, asa cum era stabilit de ceva vreme si cum fusese, de altfel, facut public de catre Comisia Europeana, se va decide soarta mecanismului de cooperare si verificare (MCV) asupra justitiei, a reamintit comisarul european Viviane Reding, intr-o declaratie inaintea intalnirii cu ministrul Justitiei, Titus Corlatean. Comisarul a spus ca va vorbi cu acesta despre "evolutia rapida a situatiei din Romania", dar mai inainte "ii va explica" faptul ca justitia e oarba si nu vede culoarea politica. Intalnirea celor doi s-a terminat, dar nu au avut loc declaratii de presa.

Comisia Europeana se va reuni, asa cum o face in fiecare miercuri, si saptamana viitoare, in 18 iulie, cand va prezenta - asa cum a fost anuntat de altfel oficial de acum o saptamana - raportul asupra mecanismului de cooperare si verificare pe justitie (MCV). Este o evaluare la cinci ani de la impunerea acestei forme de colaborare cu autoritatile romane si se va lua decizia privind viitorul acestui mecanism.