Europarlamentarul Cristian Preda atrage atentia ca daca Guvernul nu va respecta decizia Curtii Constitutionale, Romania risca sa intre intr-un haos legislativ care va invalida referendumul. Preda a declarat, marti pentru Hotnews.ro ca decizia CCR trebuie pusa in aplicare iar refuzul Exectuvului risca sa arunce tara in anarhie politica iar reactiile internatiilor vor fi mult mai dure.

"​Daca Guvernul nu respecta decizia Curtii si pune in aplicare ordonanta de urgenta care contrazice aceasta decizie riscam in acest fel sa ajungem intr-o lume al lui Urmuz. Este un tip de comportament care tradus simplu este o solicitare de nevalidare a referendumului. Printr-un asemenea comportament se creaza un haos legislativ peste haosul politic. Decizile Curtii trebuie puse in aplicare imediat.

A spune in acest moment ca deciziile CCR vor fi luate in considerare decat in momentul cand se termina procedura inceputa de Guvern insemana a-ti bate joc de orice sens al legii. Suntem deja intr-o situatie foarte delicata in plan extern iar Guvernul produce anarhie politica facand imposibila desfasurarea referendumului. Daca refuza sa puna in aplicare decizia CCR, reactia internationala va fi si mai dura ca pana acum", a declarat Cristian Preda.

Curtea Constitutionala a decis marti in unanimitate ca Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente", arata CCR, intr-un comunicat. Pe scurt, decizia de astazi a Curtii Constitutionala spune ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este validat doar daca jumatate plus unul din toti cetatenii de pe listele electorale, adica jumatate plus unul din aproximativ 18 milioane, participa la vot.

In schimb , Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) informeaza ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului potrivit careia presedintele este demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne se aplica la referendumul din 29 iulie, informeaza Mediafax. Ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre, a declarat, marti, ca referendumul va fi organizat in conformitate cu legislatia in vigoare, precizand ca aceasta este Legea 3/2000 corectata si modificata prin OUG 41/2012.