Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) informeaza ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului potrivit careia presedintele este demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne se aplica la referendumul din 29 iulie, informeaza Mediafax. Ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre, a declarat, marti, ca referendumul va fi organizat in conformitate cu legislatia in vigoare, precizand ca aceasta este Legea 3/2000 corectata si modificata prin OUG 41/2012.

Astfel, referendumul se va organiza potrivit Ordonantei de Urgenta din 5 iulie potrivit careia referendumul de demitere e valid oricit de putini participanti ar fi la vot, si nu in baza initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat CCR, care stabileste ca este necesara prezenta la vot a 50%+1 din numarul celor inscrisi pe listele de vot pentru ca referendumul sa fie validat.

"Vreau sa fiu foarte clar si precis: Ministerul Administratiei si Internelor, toate institutiile implicate, Guvernul Romaniei nu pot organiza consultarea decat in conformitate cu legislatia in vigoare, adica Legea 3/200 corectata si modificata prin Ordonanta 41/2012. Restul sunt comentarii", a spus Victor Paul Dobre.

  • Vezi pe site-ul MAI conferinta de presa sustinuta de ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, si secretarul de stat, seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica, chestor principal de politie Ioan Nicolae Cabulea.

Care sunt argumentele invocate de vicepresedintele PNL Mihai Voicu, intr-o conferinta de presa:

  • In vigoare in acest moment este OUG nr 29 care reglementeaza acest subiect
  • Aceasta ordonanta preia un continut identic al unui act normativ din 2007 care a fost supus deja discutiei CCR si care avea un singur articol: "Articolul 10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.84 din 24 februarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  • Art.10. - Prin derogare de la art.5 alin.(2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum."
  • Este vorba de decizia 420 din 3 mai 2007: "In urma deliberarii, Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala. "

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat si el pentru agentia de presa, dupa anuntarea verdictului CCR, ca referendumul din 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Guvern, si nu a initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat Curtea Constitutionala.