Listele electorale ar trebui revizuite de fiecare autoritate locala in parte, pentru a se elimina persoanele plecate definitiv din tara sau decedate, a declarat marti, la Realitatea TV, presedintele comisiei juridice din Senat, Tony Grebla (PSD).

In opinia sa, acest lucru poate fi facut in decurs de o saptamana: "Fiecare autoritate locala poate face aceste corecturi intr-o saptamana", a sustinut acesta.

Replica sa vine dupa decizia anuntata cu putin timp in urma de Curtea Constitutionala a Romaniei, potrivit careia Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

La precedentul referendum de demitere a presedintelui, in 2007, pe listele electorale permanente erau inscrise 18.301.309 persoane, din care au participat la vot 8.135.272 persoane (adica 44,45%), referendumul fiind invalidat indiferent de rezultatul votului efectiv.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta preciza, in 5 iulie, ca isi doreste ca la referendumul de demitere a presedintelui sa fie utilizate rezultatele recensamintului din 2011, care scad cu aproape doua milioane de locuitori populatia Romaniei. Premierul Ponta a declarat joi, la finalul unei intilniri cu membri ai mediului de afaceri, ca a solicitat INS date despre intrarea in vigoare a rezultatelor recensamintului.

"Stiti foarte bine, deocamdata pe listele electorale noi figuram ca in 2001 sau 2002, cu trei milioane de oameni in plus, oameni care nu mai sunt cu adevarat electori. O sa incerc sa rezolv aceasta problema pentru ca referendumul, daca se va organiza, repet, nu doresc sa anticipez in niciun fel vreo decizie a Parlamentului, dar daca se va organiza sa se organizeze cat mai repede, sa se organizeze absolut corect, pentru ca votul romanilor sa puna punct acestei crize politice intr-un fel sau altul", a spus Ponta.

Institutul National de Statistica a anuntat in repetate rinduri ca rezultatele definitive ale recensamintului vor fi disponibile in semestrul al II-lea din 2013.

UPDATE: Sebastian Lazaroiu: "Vor sa valideze referendumul dupa populatia stabila si nu dupa populatia cu drept de vot asa cum e normal. Populatia stabila, cea numarata de INS la recensamant, nu ii cuprinde pe romanii care sunt plecati de cel putin 12 luni din Romania, deci este mult mai mica de 18 milioane. Populatia cu drept de vot care ii cuprinde pe toti cei care au cetatenie romana este de 18 milioane. In felul acesta vor sa coboare pragul de validare a referendumului cat mai jos. Guvernul pregateste o frauda fara precedent" a declarat pentru HotNews.ro Sebastian Lazaroiu, fostul consilier al lui Traian Basescu.