Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, a declarat, joi, ca este important pentru Romania ca politicienii sa mentina credibilitatea statului roman pe pietele financiare, sa respecte Constitutia, institutiile statului si deciziile instantelor judecatoresti, inclusiv ale Curtii Constitutionale, potrivit Mediafax.

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la BucurestiFoto: Hotnews

"Romania opereaza intr-o perioada de incertitudine pe plan european. Este important pentru politicienii romani sa mentina credibilitatea statului roman pe pietele financiare si sa asigure respectarea statului de drept", a spus Martin Harris, intr-o discutie cu "Ziarul Financiar" despre evolutiile din Uniunea Europeana si Romania in contextul deciziilor luate la cel mai recent summit al Uniunii Europene.

Intrebat daca recentele evolutii politice de la Bucuresti pot fi caracterizate ca un abuz sau ca o nerespectare a statului de drept, ambasadorul a spus: "Noi nu suntem judecatori. Daca exista un conflict intre puterile statului trebuie rezolvat in justitie. Instantele judecatoresti trebuie sa ia o decizie si ceea ce este important este ca aceste decizii trebuie sa fie respectate", a spus ambasadorul.

De asemenea, intrebat daca propunerea de suspendare a presedintelui este o sursa de instabilitate care poate afecta Romania si credibilitatea sa, ambasadorul a spus ca ceea ce este important este respectarea legilor in vigoare: "Intram intr-o perioada de conflict politic care va supune unui test Constitutia Romaniei. Ceea ce este important pentru toti actorii politici din Romania este respectarea Constitutiei, respectarea institutiilor statului si a deciziilor instantelor judecatoresti, inclusiv a Curtii Constitutionale, care stabileste regulile jocului pentru competitia politica. Este important ca statul de drept sa fie respectat in Romania".

Martin Harris a subliniat ca dupa opinia sa doua obiective sunt importante in aceasta perioada pentru Romania, pe care a spus ca le-a transmis si guvernului Ponta la instalare: respectarea acordului cu FMI si reforma justitiei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

"Au fost facute progrese in ambele directii. La acordul cu FMI este importanta reforma din sanatate si restructurarea companiilor de stat. In ceea ce priveste justitia, este important faptul ca un numar de dosare de coruptie a ajuns la faza sentintelor, ceea ce arata ca independenta si eficacitatea instantelor au crescut. De asemenea, strategia anticoruptie este asumata si la nivelul Parlamentului si la cel al Guvernului. Aceste progrese se vor reflecta in raportul pe justitie al Comisiei Europene", a incheiat ambasadorul Marii Britanii.