Premierul Victor Ponta a spus vineri dimineata ca Executivul "nu va agrea schimbarea persoanelor care conduc Parchetul general, DNA, ANI". Intr-o declaratie de presa la Palatul Victoria, Ponta a dat asigurari publice ca guvernul pe care-l conduce va respecta acordul cu FMI si viitorul raport pe Justitie al Comisiei Europene. Ponta a tinut sa asigure partenerii europeni ca "Romania va ramine o tara stabila dincolo de conflictul politic". Ponta a facut aceste declaratii dupa ce s-au inmultit semnalele publice din partea Bruxelles-ului, a statelor membre UE si a SUA ca practicile USL pot pune in pericol stabilitatea politica a Romaniei.

Vezi cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta

  • Am avut multe contacte cu partenerii si prietenii nostri europeni. Ingrijorarile acestora sunt perfect legitime.
  • Dincolo de acest conflict politic, Romania va ramine o tara stabila in care statul de drept si standardele internationale vor fi respectate.
  • Vreau sa declar public si sa asum urmatoarele mesaje:
  • Guvernul Romaniei va lua toate masurile necesare in continuare pentru respectarea cu strictete a obligatiilor care revin Romaniei in acordurile cu FMI, CE si BM. Nu va fi afectat de aceasta criza procesul de indeplinire a obligatiilor.
  • Guvernul va lua in continuare toate masurile care sint necesare pentru indeplinirea obligatiilor in baza MCV instituit de Comisia Europeana pentru a garanta o justitie eficienta, la standarde europene.
  • Indiferent de decizia de azi a Parlamentului, Guvernul va asigura in perioada viitoare stabilitatea totala si absoluta atit a CCR, instantelor, Parchetului, DNA, serviciilor de informatii, ANI, care nu trebuie sa fie in nici un fel afectate de o batalie politica constitutionala. Guvernul Romaniei va asigura stabilitatea si independenta, nu va agrea schimbarea persoanelor care conduc aceste institutii.
  • Nu vom sprijini niciodata masuri care sa afecteze independenta Parchetului General, DNA si altor instante judecatoresti. Guvernul va respecta in continuare toate deciziile CCR.
  • Sintem in contact cu partenerii nostri europeni, saptamina viitoare voi merge la Bruxelles pentru a ma intilni cu partenerii nostri europen.
  • Imi asum obligatia sa respect orice fel de evaluare prin care eventuale decizii luate in ultima perioada nu ar respecta standarde europene. Daca vreuna din masuri se va considera ca nu respecta standarde sa indreptam aceste lucruri.
  • Este obligatia noastra sa tinem in afara bataliei politice institutiile fundamentale ale statului de drept.