Franta cere Guvernului Romaniei "sa respecte valorile democratice si statul de drept", a anuntat joi ministerul francez al Afacerilor Externe, citat de France Presse. "Toate statele membre ale Uniunii Europene sint in mod natural obligate sa respecte valorile democratice si statul de drept, dar si echilibrul puterilor in cadrul institutiilor", a declarat purtatorul de cuvint al Ministerului Afacerilor Externe de la Paris, Bernard Valero, intr-o conferinta de presa.

"Franta este ingrijorata de situatia politica din Romania", scrie si ziarul francez L'Express, preluand stirea Agentiei France Presse.

Informatia AFP este preluata si de cotidianul Le Figaro, sub titlul "Parisul avertizeaza Romania".

Declaratia este extrem de dura in termeni diplomatici. Ea vine tocmai din partea Frantei, al carei presedinte - socialistul Francois Hollande - a fost laudat in repetate rinduri de premierul Victor Ponta.

UPDATE: Intrebat joi de jurnalisti despre aceasta pozitie a Frantei, premierul Victor Ponta a declarat: "Am verificat, nu este nici o declaratie a Ministerului francez de Externe, a fost purtatorul de cuvant al MAE francez care a spus un lucru cu care suntem toti de acord, ca in UE toti respectam regulile; nu s-a adresat mie sau Guvernului Romaniei".