Senatorul UDMR Marko Bela, fostul presedinte al formatiunii, considera ca actualul conflict dintre presedinte si Guvern poate fi rezolvat doar prin schimbarea Constitutiei si prin regandirea relatiilor institutionale si recunoaste ca Uniunea se afla intr-o dilema legata de suspendarea sefului statului, transmite Agerpres.

Marko Bela a declarat, joi, la lucrarile taberei de vara de la Izvoru Muresului, ca dupa alegeri ar trebui schimbata Constitutia in care ar trebui sa se stipuleze clar daca Romania este o republica parlamentara, semi-prezidentiala sau prezidentiala.

"Indiferent ce se va intampla zilele urmatoare, dupa parerea mea, dupa alegeri ar fi nevoie de o noua Constitutie in Romania. E o pozitie aparent radicala, dar trebuie sa va spun ca nu putem rezolva aceste probleme cu cateva modificari. (...) Trebuie sa regandim intregul sistem, relatiile institutionale si, in primul rand, ce vrem pentru viitor in Romania. Vrem o republica parlamentara, una semi-prezidentiala, una prezidentiala, dar trebuie sa avem o decizie clara fiindca altfel aceste situatii conflictuale vor aparea din nou si din nou, indiferent daca acum se rezolva ceva sau nu", a declarat Marko Bela.

Senatorul UDMR a subliniat ca in Romania nu poate functiona o coabitare intre un presedinte de o culoare politica si un Guvern de alta culoare si a facut referire si la schimbarea situatiei in care institutii "aparent independente, sunt considerate politice".

Marko Beka a tinut sa sublinieze ca UDMR opteaza, fara echivoc, pentru republica parlamentara, deoarece in acest fel deciziile pot fi influentate de minoritate, un sistem prezindential fiind mai putin influentabil.

Intrebat daca UDMR ar trebui sa le spuna maghiarilor cum sa voteze la referendumul pentru suspendarea presedintelui, Marko a spus ca inca nu s-a luat o decizie, dar a recunoscut ca Uniunea se afla intr-o dilema din acest punct de vedere.

"Deci, putem decide sa spunem electoratului nostru cum sa voteze sau sa lasam ca fiecare sa voteze dupa constiinta. Inca nu am decis (...) Pentru noi, intr-adevar, si nu neg acest lucru, este o dilema. Pe de o parte venim dintr-o anumita alianta, dintr-o coalitie cu PDL si cu actualul presedinte, in acelasi timp, v-am spus acest lucru, optam, fara echivoc, pentru republica parlamentara, pentru ca aici nu e vorba numai de lupta persoanelor, e vorba si de lupta intre conceptii foarte diferite", a conchis Marko Bela.

Fostul lider al Uniunii le-a vorbit tinerilor prezenti in tabara de vara de la Izvoru Muresului despre valorile europene, despre cum se pozitioneaza UE fata de problema minoritatilor sau despre criza prin care trece Europa. La dezbateri au luat parte si Tomi Huhtanen, directorul Centrului pentru Studii Europene de la Bruxelles, si europarlamentarul Iuliu Winkler.