Fostul premier Emil Boc considera ca demersurile USL din Parlament reprezinta un "atac barbar" la adresa democratiei si lanseaza un apel catre cetateni sa constientizeze "pericolul existent". Democrat-liberalul a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca scopul final al acestor demersuri il reprezinta controlul asupra nominalizarilor procurorului general si sefului DNA.

Emil BocFoto: Agerpres

"Este un atac barbar si nemaiintalnit la adresa democratiei prin faptul ca se incearca suprimarea functionarii unor institutii, schimbarea altora, transformarea altora in jucarii ale unora sau altora. Ceea ce vad este ca se urmareste cu orice pret controlul total asupra nominalizarilor pentru viitoarele pozitii de procuror general si procuror sef DNA. In fapt, toata miza jocului de acum este in subsidiar controlul total politic al nominalizarilor pentru parchet si DNA" a afirmat Emil Boc, citat de Agerpres.

Fostul premier spune ca in acest demers nu este exclusa nici suspendarea presedintelui Traian Basescu: "Nu este exclusa nici demararea procedurii de suspendare a presedintelui, pentru ca ultima bariera si ultima opreliste pe care o mai are actuala putere de a politiza nominalizarile in justitie tin de presedinte, pentru ca propunerea ministrului justitiei, cu avizul consultativ al CSM, merge la presedinte. Iar in conditiile in care presedintele n-ar accepta politizarea acestor structuri, ar insemna sa le pui in pericol actualilor guvernanti dorinta de a politiza toate structurile statului".

El a adaugat ca la aceste demersuri ale USL "trebuie un raspuns civic, pentru ca o Constitutie poate reprezenta o simpla bariera de hartie in calea abuzurilor guvernantilor daca oamenii nu sunt suficient de vigilenti sa-si apere aceste drepturi si lucruri consacrate prin Constitutie".

Emil Boc a mai spus ca nu incurajeaza pe nimeni sa iasa in strada, dar ca ii invita pe oameni "sa se uite cu mare atentie la ceea ce inseamna viitorul democratiei in aceasta tara. Actiunile abuzive de desfiintare practic a statului de drept si a functionarii institutiilor statului trebuie taxate si din acest punct de vedere fac un apel la cetateni la constientizarea pericolului pe care il presupune transformarea functionarii Romaniei intr-un stat totalitar".