"Reactia comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, fata de situatia din Romania nu este o pozitie oficiala. Astfel de chestiuni puse pe Twitter pot fi o reactie uneori grabita. Bineinteles ca suntem atenti la aceste reactii. Vom discuta cu toti actorii europeni implicati, pentru ca nu este de datoria lor sa intervina in dispute politice esentialmente interne", a spus miercuri ministrul Justitiei, Titus Corlatean, intr-un interviu pentru RFI. Intrebat despre posibilitatea suspendarii lui Traian Basescu, Corlatean a spus "eu inca mai sper la o solutie de dialog politic si de intelepciune la Cotroceni (...). Daca nu se va ajunge la aceasta intelepciune, vom vedea ce va decide Parlamentul. Nu este de exclus o astfel de ipoteza de lucru, pe care ati mentionat-o".

Reamintim ca Viviane Reding, comisar european, detinatoare a portofoliului justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, a scris marti pe contul sau de Twitter"sunt profund ingrijorata de recentele atacuri la independenta Curtii Constitutionale din Romania.Pentru mine, un sistem judiciar functional si independent este o pre-conditie pentru respect reciproc in Spatiul european de Justitie.

Titus Corlatean vrea "o redefinire a CC"

Titus Corlatean crede ca "trebuie sa ajungem, dar asta intr-o perioada de calm, de liniste si de reconfigurare a Constitutiei, in procesul de revizuire constitutionala, care oricum va trebui inceput in viitorul mandat al Parlamentului, va trebui sa ajungem la o redefinire a CC, ca sa scoatem CC de sub imperiul unor influente de ordin politic, niste numiri ce pot avea continut politic. Nu mai zic ca in mod constant decizii importante pentru Romania au fost luate cu acel scor de 5-4, atat de comentat in presa romaneasca. Deci cred ca trebuie sa ajungem la un mecanism de functionare si de nominalizari la CC, care sa aiba in centru exclusiv caracterul profesional, cunostintele de drept constitutional si practica constitutionala ca atribute ale acestor magistrati".

Vezi aici toate declaratiile lui Titus Corlatean