Premierul Victor Ponta a afirmat in deschiderea sedintei de Guvern de luni seara ca presedintele Traian Basescu i-a inmanat, la ceremonia de investirea a Ecaterinei Andronescu, aceeasi scrisoare pe care a trimis-o liderilor USL inainte de congresele celor 3 partide din 7 aprilie prin care presedintele se angaja sa demisioneze din functia de presedinte daca USL accepta revizuirea Constitutiei. Victor Ponta a declarat atunci ca formatiunea sa nu va negocia cu presedintele dupa care a rupt scrisoare.

"Dl Presedinte mi-a dat o mapa in care era scrisoare pe care mi-o trimise mie, dl Antonescu si dl Constantin atunci, inainte de congresele noastre, cu modificarea Constitutiei. [...] Mi-a dat din nou scrisoare pe care mi-o daduse si inaintea de congresele reunite", a spus Victor Ponta.

Seful statului le ceruse liderilor USL la acea vreme ca opozitia sa participe la discutiile privind revizuirea Constitutiei, astfel incat mandatul prezidential sa fie de patru ani, iar referendumul de validare sa aiba loc la locale, garantand ca va demisiona in timp util pentru ca in noiembrie sa fie si prezidentiale. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat apoi in deschiderea Congresului de la Romexpo, ca formatiunea sa nu are ce discuta si negocia cu presedintele Traian Basescu, liderul social-democrat rupand de altfel scrisoarea de la seful statului in fata delegatilor la congres, relata Mediafax.