Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca nu a facut nici master si nici doctorat, calificind drept minciuni afirmatiile potrivit carora si-ar fi trecut in CV un titlu de master. Basescu a facut aceasta declaratie cu referire la afirmatia de luni dimineata a lui Liviu Pop, care a sustinut ca presedintele a absolvit un master in Norvegia si ar trebui sa dea explicatii daca nu a plagiat.

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

Vezi toate declaratiile lui Traian Basescu

  • Am inteles ca un domn ministru spune, nici mai mult, nici mai putin, ca am absolvit un masterat si spune ca l-as fi plagiat.
  • Vreau sa va raspund foarte clar: niciodata nu am facut cursuri de masterat. Nu sunt nici doctor, nici "dottore". Singurul lucru care se afla trecut in CV-ul meu la capitolul studii este legat de absolvirea Institutului de Marina Mircea cel Batran, Facultatea de Navigatie, Sectia Comerciala.
  • Si al doilea lucru este legat de faptul ca in 1995 am absolvit cursurile avansate de management in Industria Transportului Maritim la Academia Norvegiana, ca bursier al statului norvegian.
  • Vreau sa stiti urmatorul lucru pe care daca l-ati uitat vi-l reamintesc: eu am atins varful profesional al carierei mele pe ceea ce am stiut sa fac; am navigat 12 ani, am fost 4 ani ofiter pe diverse trepte, ofiter III, ofiter II, ofiter I secund si pe urma comandant de nava. Am facut serviciu pe cele mai mari nave ale tarii si pe cele mai riscante nave ale tarii, nave petrolier.
  • Prima mea comanda a fost pe o nava de 42.000 tone in 1981. O nava de marime la care multi aspirau ca la sfarsit de cariera sa ajunga pe asemenea nave.
  • Dupa un an de comanda pe nava de 42.000 de tone, am comandat petrolierul de 85.000 de tone Crisana.
  • Dupa care, dupa un an si jumatate, am preluat cea mai mare nava a tarii construita in Romania, petrolierul Biruinta. Eu nu m-am apucat de politica inainte sa fiu un excelent profesionist. Nava Biruinta avea o lungime de 306 metri. Cine s-a uitat la finala de fotbal de aseara, Spania-Italia, trebuie sa constate ca acel teren avea 100 de metri lungime, iar nava mea avea 306 metri lungime.
  • Asemenea nave nu se dau nici masterilor, nici doctorilor, nici la vreun "dottore". Se dau comandantilor de nave foarte bine instruiti. Mi-am incheiat cariera pe mare dupa 4 ani de comanda pe aceasta nava de 306 metri, care cara 150.000 de tone de titei, fara sa am vreun incident de navigatie, ceea ce a confirmat increderea armatorului ca pot sa duc si sa fac serviciu si mai ales sa comand acea nava.

  • Eu nu am nevoie nici de masterate false, nici de doctorate false ca sa am sentimentul ca profesional sunt un om implinit. Nu stiu care poate fi echivalentul in doctorate la a comanda o nava cu lungime de 306 metri si latime de 48 de metri.
  • Nu stiu care este echivalentul in doctorat si nici nu vreau sa il fac, dar ii invit pe cei care nu au reusit in profesie si isi impodobesc cariera politica cu tot soiul de titluri furate sa renunte la politica. Nu poti sa fii un profesionist mediocru sau un profesionist neafirmat si sa vrei sa fii important in politica cand tu nu ai reusit in viata.
  • Vreau sa va precizez foarte clar: informatia ca in CV-ul meu ar fi un masterat este o minciuna.
  • Am facut cursuri, pot sa va spun si cum am ajuns sa fac aceste cursuri. Ambasada Norvegiei a anuntat ca deschide un concurs de formulare, daca vreti, sau de CV-uri pentru a oferi burse pentru cursuri de trei luni la Academia Navala Norvegiana. Am fost unul dintre sutele care au completat aceste formulare si documentul, dosarul meu, a fost selectat.
  • Au fost cursuri destinate celor din medium management pentru a fi familiarizati cu managementul de top din companiile de navigatie. Nu mi-a dat nimeni nici o diploma de master pentru asta si n-am scris asa ceva in CV-ul meu. Cu atat mai putin, o diploma de doctor sau de "dottore" pe la Catania.
  • Deci vreau sa pun capat acestor minciuni. Am facut, pur si simplu, cursuri de trei luni pentru management avansat. Nu s-au finalizat cu nici o lucrare de doctorat sau de masterat aceste cursuri, ci doar cu aprecieri ale dascalilor pe timpul cursurilor.

Intrebare: Ati spus foarte apasat si incerc sa citesc, ca sa nu gresesc: "Invit pe cei care umbla cu titluri furate sa renunte la politica". Va referiti si la premierul Victor Ponta, cata vreme premierul nu recunoaste acea comisie?

Raspuns: Nu, nu ma refer la nimeni anume. Am observat in viata politica romaneasca ca sunt foarte multi politicieni care, nereusind in cariera lor profesionala, au incercat sa isi acopere nereusitele impopotonandu-se cu titluri complicate. De asemenea, am observat ca incearca sa isi dobandeasca o onorabilitate profesionala declarandu-si tot soiul de masterate. Imi imaginez cum ar fi aratat in CV-ul unuia care nu a reusit profesional - spre deosebire de mine - aceste cursuri de trei luni. Probabil ca le considera doctorat. Nu, a fost pur si simplu o scoala. Mi se pare ca am ajuns la un moment al adevarului, in care impostura din politica trebuie sa dispara si mi se pare, in acelasi timp, ca se duce o campanie de acoperire a imposturii spunand "toti suntem la fel". Nu, dragii mei, si nu, dragi romani, eu nu sunt la fel cu cei care si-au copiat lucrarile de doctorat sau de masterat. Eu sunt un om care a reusit profesional, iar pe mare nu se fac cadouri; acolo poti sau nu poti sa duci o nava de 306 metri lungime, poti sau nu poti sa dormi zi si noapte pe 1200 de tone de titei cu riscul unei explozii la orice greseala, poti sau nu poti sa iti aduci echipajul inapoi. Este mesajul meu: nu ma faceti master, pentru ca nu ma recunosc eu a fi; nu ma faceti nici doctor, pentru ca nu ma recunosc eu a fi. Va multumesc, va doresc o dupa-amiaza placuta. Ultima intrebare.

Intrebare: Pentru ca scandalul plagiatului lui Victor Ponta a ajuns chiar in presa internationala, ce considerati ca ar trebui sa faca si cum vedeti dizolvarea acelui consiliu care ar fi trebuit sa analizeze plagiatul?

Raspuns: Nu vreau sa comentez aceste aspecte. Va doresc o dupa-amiaza placuta.