Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca in discutia de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu luni, inainte de sedinta CSAT, nu a reusit sa il convinga pe seful statului sa mearga el la Bruxelles, relateaza Mediafax.

Intrebat daca in discutia pe care a avut-o luni cu presedintele Basescu, inainte de sedinta CSAT, a reusit sa il convinga sa mearga el la Bruxelles, Ponta a raspuns: "Nu. Nu am avut niciun fel de decizie in acest sens. Orice decizie v-am fi anuntat-o".

Ponta a spus ca, in opinia sa, Romania va avea totusi un mandat de reprezentare comun si echilibrat.

"Ramane sa stabilim, inclusiv joi. Pozitiile noastre pe crestere economica si creare de locuri de munca le stiti, trebuie doar sa vedem in ce masura reflectarea lor in Romania va fi consistenta", a spus Ponta.

El a precizat ca, in calitate de premier, nu are un conflict cu presedintia.

"E un conflict intre presedinte si Parlament. Eu nu am niciun conflict cu presedintele pentru ca nu am actionat unilateral, ci am venit in fata Parlamentului, care a adoptat o anumita declaratie. Daca presedintele considera ca este intr-un conflict cu Parlamentul, Curtea Constitutionala poate sa-si spuna punctul de vedere", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European, sesizarea urmand sa fie discutata miercuri.

Curtea Constitutionala a confirmat ca presedintele Basescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutata, miercuri, 27 iunie.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare in care ii atrage atentia ca participarea la Consiliul European fara mandat din partea sefului statului echivaleaza juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui.

"Va atrag atentia asupra faptului ca absenta unei aprobari exprese din partea presedintelui Romaniei cu privire la mandatul participarii la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa delegarii exprese a prim-ministrului in calitate de reprezentant al statului roman va echivala din punct de vedere juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui Romaniei de catre prim-ministru", se arata in scrisoarea trimisa de presedinte, potrivit Antena 3.