Un fost jurnalist din Alba Iulia, Florin Roman, vicepresedinte al PNL Alba, a fost ales, luni, vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ) Alba, alaturi de democrat-liberalul Alin Cucui, in urma unei 'aliante' dintre PNL si PDL. Social-democratii ii acuza pe liberali de "tradare pe fata" si de incalcarea protocolului USL, acuzatii respinse insa de PNL.

Celelalte doua propuneri pentru posturile de vicepresedinte al CJ erau Ioan Florea (PSD) si Ioan Marincas (PP-DD).

In cadrul sedintei de constituire a CL Alba Iulia desfasurata luni, au fost alesi ca viceprimari ai municipiului democrat-liberalul Paul Voicu si liberalul Simone Albani, un om de afaceri italian. Daca, initial, reprezentantii PSD au spus ca Albani nu este si propunerea lor, acesta a fost votat in final si de consilierii social-democrati, in ideea in care liberalii urmau sa il sustina pentru functia de vicepresedinte al CJ Alba pe Ioan Florea (PSD).

PNL a avut insa propria propunere, in persoana lui Florin Roman, vicepresedinte al organizatiei judetene, care a fost votat si de catre consilierii PDL. La randul lor, dupa numarul de voturi, liberalii l-au sustinut pentru cealalta functie de vicepresedinte pe democrat-liberalul Alin Cucui. Florea a obtinut voturile consilierilor PSD si PP-DD.

In varsta de 38 de ani, Florin Roman a fost jurnalist timp de mai multi ani la principalul cotidian judetean, optand ulterior pentru politica. Atat Roman, cat si Alin Cucui au obtinut, luni, la sedinta de constituire a CJ Alba, cate 23 de voturi pentru si 10 impotriva, practic voturile consilierilor democrat-liberali si liberali. Propus de PSD, Ioan Florea a avut acelasi numar de voturi ca si candidatul propus de catre PP-DD, Ioan Marincas, respectiv 10 voturi pentru si 23 impotriva.

A mai existat o propunere din partea PP-DD, care l-a nominalizat si pe fostul vicepresedinte, democrat-liberalul Sorin Bumb, acesta refuzand insa candidatura.

Democrat-liberalul Ion Dumitrel a depus juramantul pentru un nou mandat, cel de-al treilea, de presedinte al CJ Alba, in cursul zilei de vineri.

Liderii social-democrati din Alba sustin ca liberalii au tradat si au incalcat protocolul incheiat la nivel judetean, dupa ce PNL s-a 'aliat' cu Partidul Democrat Liberal in desemnarea vicepresedintilor Consiliului Judetean Alba si a viceprimarilor municipiului Alba Iulia, in conditiile in care nici PDL si nici USL nu detineau majoritatea.

Daca in ultimele doua saptamani, in randurile USL se vehicula ideea unei intelegeri cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu, la sedintele de constituire desfasurate luni atat pentru CJ, cat si pentru CL Alba Iulia, a fost 'refacuta' Alianta D.A., spre profunda nemultumire a social-democratilor.

Presedintele PSD Alba, Ioan Dirzu, a afirmat ca ceea ce s-a intamplat luni a fost 'o incalcare clara a protocolului USL Alba'.

'Noi consideram ca a fost tradat acest USL la nivelul judetului. Parerea mea este ca lucrurile puteau sa arate altfel, ca dupa o campanie electorala in care noi am sustinut candidatii PNL, in care ne-am batut pentru ei, in care am facut sacrificii, am fi meritat ca alaturi de colegii de la PP-DD sa facem un grup unit, sa facem majoritate si sa facem ceva mai bine pentru judetul acesta. Credem ca judetul Alba merita mult mai mult, merita ca USL sa functioneze perfect si acest lucru ar fi fost posibil, daca si partenerii nostri din USL ar fi fost de acord cu aceasta parere', a declarat presedintele PSD Alba.

Dirzu a subliniat ca USL este in Alba 'intr-un blocaj', adaugand ca in perioada imediat urmatoare conducerea centrala a USL va trebui sa ia anumite decizii in ceea ce priveste judetul Alba.

Ioan Dirzu considera o tradare colaborarea dintre PNL si PDL. Acesta a mai spus ca putea fi realizata, fara nicio problema, o majoritate intre USL si PP-DD, exact pe aceleasi functii. Social-democratul a spus ca a presupus inca de la sfarsitul saptamanii trecute colaborarea dintre liberali si democrat-liberali. Dirzu i-a acuzat pe liberali ca au 'lucrat pe sub ascuns', subliniind ca nu se astepta ca protocolul sa fie incalcat.

Vicepresedintele PSD Alba Ioan Florea, care a fost propus de social-democrati la functia de vicepresedinte al CJ Alba, a declarat ca 'este o tradare pe fata, o incalcare a protocolului aliantei si o tradare a electoratului nostru'. Florea a afirmat ca social-democrati sunt 'extrem de mahniti' pentru ca au muncit in campania electorala pentru a scoate voturi pentru Teodor Atanasiu, care a candidat din partea USL la presedintia CJ.

'Mie imi pare rau, dar alianta USL este intr-un mare impas', a adaugat social-democratul, care a mai spus ca nu-i invinovateste pe cei de la PDL, 'pentru ca ei nu aveau nicio restrictie sa faca alianta cu PNL'. 'PNL-ul este cel vinovat de aceasta alianta contra naturii', a conchis Ioan Florea.

In replica, liderul liberalilor din Alba, deputatul Teodor Atanasiu, a spus ca 'protocolul USL nu a fost absolut deloc incalcat' si ca USL-ul va continua sa existe.

'Noi avem un protocol in care la consiliile locale si la CJ mergem impreuna, daca putem sa constituim majoritati impreuna. Nu am reusit sa luam suficiente voturi pentru a avea o majoritate, nu am reusit sa atragem alaturi de USL un partid cu care sa ne intelegem si in aceste conditii eram pusi in situatia de a ramane patru ani in afara jocului politic sau sa incercam sa facem alt tip de majoritati, a declarat Atanasiu. La CJ si la CL Alba Iulia am purtat toate negocierile posibile, cu toate partidele componente in cele doua consilii, am incercat sa cream majoritate, am incercat sa cream o majoritate din care sa facem parte si sa ne implicam pentru a ne promova proiectele. Singura majoritate posibil de incheiat este cea pe care am si incheiat-o, cu PDL-ul', a adaugat liderul PNL Alba.

Teodor Atanasiu a spus ca nu stie de ce Ioan Dirzu il acuza de tradare, pentru ca nu a avut nicio intelegere sa fie 'brat la brat cu el la pierdere'.

'Nu am tradat pe nimeni, nu am incalcat niciun protocol', a conchis presedintele PNL Alba.

Faptul ca liberalii s-au inteles cu democrat-liberalii a fost intuit inca inainte de alegerea viceprimarilor municipiului Alba Iulia prin faptul ca cei doi principali contracandidati la presedintia CJ Alba, Ion Dumitrel si Teodor Atanasiu, au stat pe scaune alaturate la sedinta, vorbind deseori intre ei, iar social-democratul Ioan Dirzu a fost ignorat practic de presedintele PNL Alba.