​Partidul Noua Republica (initiat de Mihail Neamtu) se lanseaza astazi la Bucuresti, in prezenta fostului premier Mihai Razvan Ungureanu si a europarlamentarului Monica Macovei.

Noua RepublicaFoto: Hotnews

La lansare mai sunt prezenti Sever Voinescu, Cristian Preda si Cosmin Alexandru. Printre vorbitori se numara si Adrian Papahagi (vicepresedintele Fundatiei Crestin-Democrate) si Aurelian Pavelescu (PNTCD).

  • fragmente din discursul lui Mihai Razvan Ungureanu:

"Cred ca dovediti prin ceea ce ati reusit sa faceti ca dialogul onest este ceea ce aceasta tara merita. Si eu ca si dvs sunt convins ca avem nevoie de un alt mod de a face politica. Nu avem nevoie de partide construite ca sindicate de interese personale, de partide care tranzactioneaza obscur locuri in Parlament, de politicieni care folosesc invectiva in locul argumentului. Sa dam jos din politica romaneasca omul de Neanderthal. As vrea ca din noiembrie incolo sa-i trecem pe acestia in uitarea pe care o merita."

"Exista o majoritate de oameni de bun-simt care din pacate tac sau nu ies la vot pentru ca inteleg gresit ce se poate face in aceasta tara. Dumneavoastra ii veti scoate la vot, aveti capacitatea de a le arata ca se poate face politica in aceasta tara si pe onestitate si pe merit. "

"Cel mai greu in Romania e cand ai de-a face cu multi oameni inteligenti care vor sa faca politica. Dreapta romaneasca, fie ca e vorba de interbelic sau de zilele noastre, este incarcata de oameni a caror inteligenta e indiscutabila si ale caror orgolii sunt pe masura. Si daca ceva rupe ideea de unitate sunt orgoliile. Apelul meu catre dumneavoastra este: nu conteaza aici orgoliul personal ci scopul pe care-l avem cu totii: acela de a ne uni intr-o platforma unica de dreapta si de a intra in alegerile din toamna castigandu-le. Va sunt alaturi si sper sa fim impreuna in interiorul aceleiasi mari constructii politice."

  • fragmente din discursul Monicai Macovei:

“In aceasta sala se construieste istorie, se formeaza o clasa politica noua, culta, responsabila, care vrea sa schimbe aceasta tara. Este foarte greu sa creezi un partid nou in Romania. Sunteti singurii care ati facut asta, restul am vorbit."

"Trebuie sa facem pana in toamna o platforma de dreapta in care toti cei care suntem curati si constienti sa ne unim. Riscul cel mai mare pentru o democratie este un popor inert. Nu va mai place de politicieni? Veniti si ocupati voi locul. Si o ultima propozitie: nu ma las si nu va las.”

  • Grigore Lese ia cuvantul inainte de a canta:

"De 20 de ani de cand am participat la sedinte de partid, tot timpul s-a spus cand veneam eu ca urmeaza spectacolul. Daca imi doresc un lucru e sa se desfiinteze Cantarea Romaniei. Eu ma simt strain, nu-mi gasesc locul, nu ma potrivesc printre atatea grupuri folclorice, aceeasi cantareti care sunt de zeci de ani acolo pe bani multi."

"Am eu o vorba: cand ajung in rascruce trebuie sa aleg un drum. Ma duc la dreapta, la stanga sau inainte. De data aceasta, dupa 40 de ani pe scena, poate ca ma potrivesc. Si am zis asa: o iau la dreapta. Drumul la dreapta e drumul cel bun. Drumul la stanga e bun dar trebuie sa te duci cu dracul la brat."