Presedintele Traian Basescu a acceptat, vineri, nominalizarea senatorului PNL Puiu Hasotti pentru portofoliul Culturii, anunta posturile de stiri. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea, a declarat pentru B1TV ca este suficient faptul ca Puiu Hasotti a depus acea declaratie la o institutie a statului, chiar daca nu la Administratia Prezidentiala, si a declarat public ca nu a plagiat. Ceremonia de investitura va avea loc in decursul zilei de luni.

"Ceremonia de depunere a juramantului de investitura a domnului Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii si Patrimoniului National va putea avea loc luni, la Palatul Cotroceni. Presedintia considera ca declaratia domnului Hasotti exista, ea fiind depusa la Guvernul Romaniei", a declarat Bogdan Oprea, citat de Agerpres.

Presedintele Traian Basescu i-a solicitat, joi, premierului Victor Ponta sa transmita o declaratie pe propria raspundere a ministrului desemnat pentru portofoliul Culturii, Puiu Hasotti, care sa ateste ca teza de doctorat a acestuia si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat.

Tot joi, Puiu Hasotti a anuntat ca a depus la Guvern declaratia pe propria raspundere ceruta de presedintele Traian Basescu privind teza sa de doctorat. "Depun aceasta declaratie la cabinetul domnului prim-ministru Victor Ponta care va decide asupra oportunitatii inaintarii ei catre dumneavoastra", a declarat Puiu Hasotti, la Palatul Victoria. El a aratat ca lucrarile sale sunt creatii proprii si nu sunt susceptibile de plagiat.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, l-a amenintat vineri cu suspendarea pe seful statului in cazul in care nu va semna decretul de investire a lui Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii. "Daca nu semneaza luni, in conformitate cu prevederile legale, in conformitate cu Constitutia, investirea lui Puiu Hasotti, voi cere parlamentarilor PNL initierea procedurilor de suspendare", a spus presedintele PNL.

Premierul a afirmat ca nu va trimite la Cotroceni declaratia ministrului desemnat al Culturii, Puiu Hasotti. "Nu, categoric nu voi transmite, pentru ca nu transmit la nicio institutie a statului, inclusiv presedintelui Romaniei, decat ceea ce e prevazut in lege. Alte declaratii decat cele prevazute in lege nu transmit", a declarat Victor Ponta.

Ulterior, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei a aratat intr-un comunicat de presa ca "dreptul presedintelui Romaniei de a verifica corespunderea candidatului cu functia de ministru are ca temei legal Decizia 356 din 2007 a Curtii Constitutionale a Romaniei".

In comunicatul citat se mai arata ca "Solicitarea presedintelui are la baza impactul major negativ asupra Romaniei in plan intern si international generat de recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat".

Executivul a raspuns Administratiei Prezidentiale afirmand ca solicitarea inaintata de presedintele Traian Basescu Guvernului, ca preconditie pentru investirea in functia de ministru al Culturii a lui Puiu Hasotti, reprezinta un abuz caruia nu i se va da curs.