Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României arata intr-un comunicat de presa ca "dreptul președintelui României de a verifica corespunderea candidatului cu funcția de ministru are ca temei legal Decizia 356 din 2007 a Curții Constituționale a României". Declaratia se refera la reactia liderilor USL fata de cererea lui Traian Basescu catre Puiu Hasotti de a-si asuma faptul ca nu a plagiat in lucrarile sale stiintifice.

Foto:

In comunicatul citat se mai arata ca "Solicitarea președintelui are la bază impactul major negativ asupra României în plan intern și internațional generat de recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat".

In acelasi comunicat se arata ca "Președintele României salută declarația publică a domnului Puiu Hașotti, făcută joi, 21 iunie 2012, prin care afirmă că a semnat o declarație pe proprie răspundere în care a garantat că publicațiile menționate în propriul său CV nu sunt susceptibile de plagiat. Președintele României salută și declarația publică a domnului Puiu Hașotti, făcută vineri, 22 iunie 2012, prin care a afirmat că a depus declarația la Cabinetul Prim-Ministrului României".

Reamintim ca Traian Basescu i-a solicitat lui Puiu Hasotti, ministru desemnat pentru portofoliul Culturii si Cultelor, sa depuna o declaratie pe proprie raspundere ca nu a plagiat in lucrarile sale stiintifice. Puiu Hasotti a anuntat ca a depus o declaratie la Guvern. Premierul Victor Ponta si co-presedintele USL Crin Antonescu au spus ulterior ca presedintele nu poate conditiona investirea lui Hasotti de aceasta declaratie. Crin Antonescu a spus ca daca Traian Basescu nu-l va investi in functie pe Puiu Hasotti, va cere parlamentarilor PNL sa demareze actiunea de suspendare a presedintelui.

  • Citeste mai jos comunicatul integral al Administratiei Prezidentiale

"Referitor la declarațiile mai multor lideri ai Uniunii Social-Liberale făcute în ultimele zile privind scrisoarea președintelui României, domnul Traian Băsescu, de joi, 21 iunie a.c., prin care i-a cerut prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, să transmită, până la data depunerii jurământului de învestitură a domnului Puiu Hașotti în funcția de ministru al Culturii și Patrimoniului Național, o declarație pe propria răspundere a ministrului desemnat care să ateste că teza sa de doctorat și celelalte opere științifice nu constituie plagiat, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:

- (1) Dreptul președintelui României de a verifica corespunderea candidatului cu funcția de ministru are ca temei legal Decizia 356 din 2007 a Curții Constituționale a României. Decizia prevede următoarele: „Aceste audieri privesc corespunderea pentru funcţie a candidaţilor propuşi de primul-ministru privitor la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea, condiţii necesare şi indispensabile funcţiei de ministru. (…) Procedurile realizate de comisiile permanente parlamentare privind corespunderea candidatului pentru funcţia propusă, în cazurile alin. (1) şi (3) trebuie avute în vedere de Preşedintele României în cazul remanierii guvernamentale prevăzută de alin. (2) al aceluiaşi Art. 85 şi pe aceste temeiuri Preşedintele României are îndreptăţirea de a verifica corespunderea candidatului pentru funcţia propusă, în raport de aceleaşi condiţionări-criterii menţionate anterior, şi poate solicita motivat o altă propunere din partea primului-ministru”.

- (2) Interpretarea că președintele României condiționează învestirea domnului Puiu Hașotti în funcția de ministru al Culturii și Patrimoniului Național este rău-voitoare și neconformă cu textul scrisorii prin care președintele României a solicitat prezentarea unei asumări scrise de către domnul Puiu Hașotti care să ateste că teza sa de doctorat și celelalte opere științifice nu constituie plagiat.

- (3) Solicitarea președintelui României are la bază impactul major negativ asupra României în plan intern și internațional generat de recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzați o parte dintre membrii Guvernului României.

- (4) Președintele României salută declarația publică a domnului Puiu Hașotti, făcută joi, 21 iunie 2012, prin care afirmă că a semnat o declarație pe proprie răspundere în care a garantat că publicațiile menționate în propriul său curriculum vitae nu sunt susceptibile de plagiat. Președintele României salută și declarația publică a domnului Puiu Hașotti, făcută vineri, 22 iunie 2012, prin care a afirmat că a depus declarația la Cabinetul Prim-Ministrului României.