Premierul Victor Ponta spune ca il considera pe Traian Basescu principalul generator al 'starii de tensiune, de dezbinare, de ura, de santaj din ultimii ani', adaugand ca, in opinia sa, acestea sunt 'principalele arme' folosite de presedinte de cand ocupa aceasta functie, relateaza Agerpres.

'Il consider pe domnul Basescu principalul generator al starii de tensiune, de dezbinare, de ura, de santaj din ultimii ani. (...) In ansamblu cred ca de cand domnia sa ocupa functia de presedinte acestea au fost armele principale folosite si ca starea noastra ca natie, intr-o masura importanta, este provocata de domnia sa si, sigur, de cei care ii sunt in jur', a declarat joi, la Bistrita premierul Ponta.

Primul ministru a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca a informat partenerii din Uniunea Europeana asupra neintelegerii existente intre el si Traian Basescu privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European, incluzand si faptul ca i s-a 'inscenat' un dosar de plagiat.

"Mi-am facut datoria atat fata de colegii premieri din familia mea politica, social-democrata, dar si fata de alti prim-ministri, pentru ca stiti ca la Consiliul European participa prim-ministri, si, evident, fata de toti partenerii nostri europeni de a-i informa asupra - care ar fi alt termen decat 'conflict' - asupra neintelegerii dintre presedinte si primul ministru privind reprezentarea. Mi-am facut datoria sa-i informez si asupra faptului ca presedintele Traian Basescu a considerat ca in aceasta negociere cu mine, privind participarea, cel mai bun argument este sa-mi insceneze un dosar de plagiat. Astea sunt armele presedintelui Traian Basescu, sa stiti ca nu a fost nimeni uimit cand i-am informat, are o reputatie solida pe aceasta tema presedintele Basescu, asupra armelor pe care le foloseste in bataliile interne", a spus Victor Ponta.

Premierul Romaniei este hotarat, insa, 'sa nu cedeze niciun pas' si spune ca Traian Basescu i-a calculat gresit reactia la aparitia scandalului legat de plagierea lucrarii de doctorat.

"Singurul lucru pe care presedintele cred ca l-a calculat gresit a fost probabil reactia mea. Daca presedintele s-a asteptat ca o sa ma sperii sau o sa incerc sa-l rog sa nu-l mai trimita pe domnul Funeriu cu lucrarea mea de doctorat si, in felul acesta, sa nu ma duc pe 28 iunie, s-a inselat. Nu cedez niciun pas din ceea ce cred ca este atributia constitutionala a guvernului, din ceea ce a decis Parlamentul Romaniei si din ceea ce trebuie sa faca toti prim ministrii Romaniei de acum incolo. Eu nu o sa fiu prim ministru toata viata mea si cu atat mai putin a Romaniei, dar toti prim ministrii care vor veni dupa mine trebuie sa reprezinte Romania atunci cand pe agenda (...) sunt probleme care tin de atributia exclusiva a Guvernului", a declarat Ponta.

Victor Ponta a comparat cazul sau cu cel al lui Varujan Vosganian din anul 2007.

'Reteta folosita in cazul meu este identica, este aceeasi reteta folosita in cazul domnului Varujan Vosganian. In 2007, cand trebuia sa ocupe o functie de comisar european, daca nu ma insel, la fel s-a construit de catre aceeasi persoana si de catre aceleasi retele un caz impotriva domnului Vosganian. N-a mai ajuns comisar european si a castigat ultimul proces in urma cu doua luni, la cinci ani dupa. Nu imi aduc aminte ca domnul Basescu sa ii fi cerut iertare lui Varujan Vosganian sau sa-i fi facut cineva dreptate pentru chestia asta', a mai spus premierul.

Primul ministru a participat, joi, la depunerea juramantului de catre noul presedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, care este si liderul organizatiei judetene a PSD.