Mihai Razvan Ungureanu analizeaza situatia actuala din interiorul PDL, facand referire la nemultumirea membrilor democrat-liberali pe care i-a intalnit: "Mi-au spus asa: am fost tratati arogant de conducerea partidului nostru." Rostul unei eventuale motiuni Preda-Macovei-Voinescu si locul PDL in viitoarea platforma politica construita de echipa MRU sunt alte subiecte abordate de M.R.Ungureanu intr-un interviu HotNews.ro.

M.R.UngureanuFoto: Hotnews

  • Spuneati in urma cu doua luni ca “sunt constient ca sunt considerat usor arogant”. In acest context, credeti ca a fost inspirat indemnul adresat membrilor PDL “fiti ungurenii mei”?

M.R.Ungureanu: A sunat asa de prost? Unii mi-au reprosat ca un asemenea indemn ralia membrii de partid dincolo de afinitatile lor traditionale cu anumiti membri ai conducerii PDL. Ceea ce constat cu surprindere e ca nimeni nu-si aduce aminte ce a generat de fapt aceasta expresie. A fost un atac foarte dur la persoana pe care presedintele PNL l-a facut in replica data raspunsului meu la motiune in Parlament. Dupa invective succesive a inceput sa vorbeasca despre substantivul comun ungureni ca si cum ar reprezenta ce-i mai rau in societatea romaneasca. De acel mare discurs al domnului presedinte Antonescu nu-si mai aminteste nimeni, in schimb de expresia “fiti ungurenii mei” isi aduce foarte multa lume aminte, unii scrasnind, altii zambind.

  • Dar potrivit informatiilor pe care le aveti in acest moment, cati dintre membrii PDL au raspuns afirmativ sau au de gand sa raspunda acestui apel al dumneavoastra?

M.R.Ungureanu: Apelul meu este in primul rand indreptat catre formarea acestei Platforme.

  • Nu are nicio legatura cu motiunea care urmeaza sa fie depusa in PDL de trei oameni foarte apropiati dumneavoastra?

M.R.Ungureanu: Va referiti la informatia potrivit careia ar exista o motiune ce ar urma sa fie supusa votului in timpul conventiei PDL?

  • O motiune sustinuta de Monica Macovei, Sever Voinescu, Cristian Preda care a si anuntat ca va candida pentru o functie...

M.R.Ungureanu: Eu nu m-as grabi sa discut despre informatii al caror continut este foarte fluid. Astazi, in PDL, se produce un fenomen natural de clarificare care are dinamica proprie. Sunt multi cei care vorbesc si comenteaza ce se

Iti pui pe buna dreptate intrebarea daca ceea ce s-a intamplat in organizatia Bucuresti a fost un teatru sau un non-combat organizat.

M.R.Ungureanu

intampla in PDL dar e greu de comentat ceva care apare ca o intentie. In momentul de fata, PDL este intr-o perioada de clarificare. Asa si trebuie, asa e natural, se decanteaza apele, probabil ca va iesi la suprafata meritul, iar meritul politic inseamna evident castigul in alegeri. PDL este un partid mare, un partid cu pretentii justificate, este un partid pe a carui relatie de parteneriat cu mine contez si nu se poate gandi o platforma comuna a centrului-dreapta in toamna fara contributia PDL. Felul in care va fi condusa aceasta clarificare si modul in care va reusi sa regenereze si sa ofere din nou forta partidului e o chestiune interna a PDL.

  • In care dumneavoastra nu va amestecati?

M.R.Ungureanu: Evident ca nu.

  • Deci aceasta motiune nu este o incercare a dumneavoastra, alaturi de colaboratorii apropiati, de a prelua PDL?

M.R.Ungureanu: Nu se pune problema in felul acesta. Ar fi o imixtiune complet nejustificata in activitatea partidului, improprie mie ca gandire. Ar fi o “hostile takeover”, ceea ce nu e normal intr-o politica aflata in cazul de fata in criza de identitate. Dar cel mai important, pentru ca tin enorm la proiectul pe care impreuna cu echipa mea l-am generat: aceasta Initiativa Civica, care este complementul nepartinic al platformei pe care intentionam sa o realizam si unde toti au statut de egalitate. Nu exista mai mare si mai mic, exista reprezentarea adecvata a electoratului de dreapta.

  • Si atunci cum interpretati exprimarea sustinuta a simpatiilor unor lideri PDL fata de posibilitatea ca dumneavoastra sa preluati presedintia partidului? Ma gandesc la domnul Falca care si-a exprimat de mai multe ori simpatia fata de dumneavoastra.

M.R.Ungureanu: In momentul de fata nu sunt membru al niciunui partid din Romania. Sunt recunoscator pentru faptul ca nu doar ei, ci si foarte multi altii, au incredere in mine. Cred in solutiile colegiale la nivelul acestui partid. Ce se va intampla mai tarziu vom vedea. Obiectivul meu pe termen mediu este unificarea dreptei, nu doar supravietuirea PDL. Unificarea dreptei intr-un mare partid si acest lucru se poate intampla pe termen mediu, nu scurt.

  • Intr-un mare partid condus de?

M.R.Ungureanu: Mai vedem. Vorbim de proiectie, nu de oameni.

  • Asadar va referiti le o perioada de peste un an?

M.R.Ungureanu: Evident.

  • La alegerile pentru Bucuresti s-au delimitat doua modele de candidati cu potential de succes: candidatul independent sustinut de un partid si candidatul independent sustinut doar de societatea civila. Care dintre cele doua ipostaze este preferabila pentru o candidatura la o inalta functie in stat?

M.R.Ungureanu: N-am de ce sa ma refer la candidaturile previzibile. Cea a domnului Oprescu era previzibila. In ceea ce-l priveste pe domnul Prigoana eu cred ca nu a fost o alegere foarte buna, dar are meritul sau, ca membru de

Nu se poate gandi o platforma comuna a centrului-dreapta in toamna fara contributia PDL.

M.R.Ungureanu

partid, ca s-a supus unei decizii luate de forurile partidului. S-a intamplat insa ceva in Bucuresti. In momentul in care seful campaniei electorale paraseste barca propriului partid, fiind intr-o functie inalta de conducere, si trece la un partid advers, iti pui pe buna dreptate intrebarea daca ceea ce s-a intamplat in organizatia Bucuresti a fost un teatru sau un non-combat organizat.

  • Va puneti intrebarea sau aveti si informatii. Sunteti un om care nu face afirmatii gratuite fara a avea in spate niste informatii...

M.R.Ungureanu: Imi pun intrebarea. In ceea ce-l priveste pe domnul Nicusor Dan e remarcabil procesul din spatele candidaturii sale. Acest proces arata ca exista un electorat, numai aparent de 9% la nivelul celui mai mare bazin electoral romanesc urban, care este plictisit de golanii, satul sa vada figuri care vorbesc umflat, se joaca de-a politica dar de fapt fac tot felul de aranjamente pe sub masa.

  • Si ce aveti de oferit acest electorat? De ce ar vota ei in toamna Mihai Razvan Ungureanu si Platforma si nu ar vota Nicusor Dan?

M.R.Ungureanu: Vreti sa intram pe subiectul economic? In cazul acesta sunt principiile Initiativei Civice care incearca sa stavileasca prezenta rolului statului in economie. Ba mai mult decat atat, despartirea clara intre economie si politica. Oprirea raporturilor obscure care fac ca grupuri economice sa se alimenteze in propriile afaceri pe seama banului public. Astazi nu mai poti fi director de scoala sau spital fara a fi membru de partid politic.

  • Cum veti evita urmatorul tip de diagnostic: dumneavoastra, prin Platforma, oferiti o credibilitate disparuta din zonele politice invechite, in timp ce ei (politicienii cu vechime) va vor oferi structurile puternice de partid? Va fi un astfel de schimb in toamna: credibilitate versus structuri de partid puternice?

M.R.Ungureanu: In ultima luna, inainte de alegeri, am cutreierat tara. Am fost in diferite organizatii locale ale PDL si m-am intalnit cu militantii obisnuiti. Oameni care au aspiratii limpezi, previzibile, care vor ca familia sa fie bine, ca sa aiba copiii la scoala si sa le fie bine, care stau la cozi la administratia fiscala... Acei oameni spuneau doua lucruri. Am fost tratati arogant de conducerea partidului nostru. Avem nevoie sa ne asculte si pe noi cineva. Pentru ca si noi

Militantii PDL mi-au spus: nu mai vrem sa facem politica pentru ca la televizor sa se afiseze aroganta, dispretul, injuria.

M.R.Ungureanu

suntem cetateni care consideram ca intrarea noastra in politica nu e facuta ca sa aduca acasa un leu in plus furat, ci ca sa fiu sigur ca politica partidului meu e pusa in aplicare la virgula. Mai spuneau ceva acesti oameni, pentru ca de la ei vine presiunea. De la acesti militanti pe care uneori ii luam in deradere pentru ca stau si lipesc afise. Credeti-ma ca nu lipesc doar afise, i-am vazut mergand din usa in usa si stand de vorba cu oamenii. Ei spun asa: nu mai vrem sa facem politica pentru ca la televizor sa se afiseze aroganta, dispretul, injuria. Nu regasim in aceste lucruri nimic din ceea ce ne intereseaza pe noi.

  • Faceau referire la lideri inca actuali ai PDL?

M.R.Ungureanu: Dati-mi voie sa nu intru in detaliul acesta.

  • Sunt convins ca nu veti intra dar e necesar sa punctam asta.

M.R.Ungureanu: Dar ce vreau sa va spun e ca acestia sunt cei care preseaza pentru o reinnoire interna a felului in care PDL se raporteaza la obiectivele sale politice. Miile astea de oameni nu vor tranzactii pe sub masa, nu vor partidul PDL de buzunar. Nu vor sa ia partidul cineva sa mearga cu el acasa si sa si-l puna in garaj si din cand in cand sa-l scoata in strada. Nu vor nici intelegeri obscure pe seama asigurarii unor ipotetice locuri in parlamentul din toamna. Vor un partid in care sa se regaseasca si care sa-i simta. Si se uitau evident cu speranta catre Ungureanu.