Camera Deputatilor: Curtea Constitutionala nu se poate pronunta pe hotararile Parlamentului. Proiectul trebuie sa treaca si de Senat
Mai exact, in prezent, pe baza legii CCR, o eventuala hotarare a Parlamentului privind suspendarea lui Traian Basescu va trebui judecata la Curte, inainte de declansarea unui referendum. Proiectul USL elimina aceasta etapa prin taierea prerogativelor Curtii de a se pronunta pe hotararile Parlamentului.
Practic, daca Parlamentul decide o eventuala suspendare a presedintelui Romaniei, judecatorii CCR nu pot analiza daca hotararea Parlamentului a fost sau nu constitutionala.
Totodata, daca legea este adoptata si de Senat, nici o hotarare a Parlamentului nu mai poate fi analizata la Curtea Constitutionala.
"Prin legea 177/2010 in sarcina Curtii Constitutionale a fost stabilita si pronuntarea asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere. Consideram ca prin aceasta modificare se incarca in mod excesiv activitatea CCR, ceea ce dauneaza bunului mers al activitatii si al exercitarii rolului de arbitru institutional", se arata in expunerea de motive.
La dezbaterea pe articole a proiectului de lege in Comisia Juridica, deputatul PDL Daniel Buda a depus un amendament potrivit caruia Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte pe subiectul suspendarii presedintelui Romaniei. Propunerea a fost respinsa cu 3 voturi pentru, 10 impotriva si o abtinere.
Camera Deputatilor este prima camera sesizata. Pentru a intra in vigoare, propunerea legislativa trebuie sa treaca de plenul Camerei Deputatilor, apoi de plenul Senatului si apoi sa fie promulgata de Presedintie.
Reamintim ca in septembrie 2010, Parlamentul a modificat legea Curtii Constitutionale astfel incat procesele sa nu se mai suspende dupa ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate. La Senat legea a primit un amendament suplimentar prin care controlul Curtii era extins asupra hotararilor adoptate de plenul camerelor separate sau reunite.
Amendamentul a fost propus chiar de un reprezentant PSD, senatorul Dan Sova. Legea, cu tot cu amendament, a trecut cu voturile PD-L in timp ce PSD s-a opus; PSD a atacat-o la Curtea Constitutionala, inclusiv pe modificarea operata de Sova, insa fara succes.
Amendamentul lui Sova complica suspendarea presedintelui Traian Basescu, dand dreptul judecatorilor constitutionali sa decida asupra hotararilor celor doua Camere, asupra carora Parlamentul era pana acum suveran.
Practic, amendamentul lui Sova a facut posibil ca hotararile Camerei Deputatilor si Senatului sa poata fi atacate la Curtea Constitutionala, nu doar legile si ordonantele, ceea ce inseamna ca si o eventuala hotarare privind suspendarea lui Traian Basescu va trebui judecata la Curte, inainte de declansarea unui referendum.
Citeste si:

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Si poate daca se trezeste inainte de 12, ii dam voie si lu' Antonescu sa isi dea cu parerea!!
Durerea cea mai mare e ca in afara de o mana de oameni, maxim 10-15% din populatia acestei tari, pe restul nu ii intereseaza, ba chiar li se pare normal ce se intampla acum! Mama era trista ca nu a ajuns sa-i voteze, ca doar i-au dat 40 de lei in plus la pensie, si ca ei ii e mai bine acum, de ce nu vreau eu sa inteleg asta?!
Seamana cu dictatura marii adunari nationale;comunistii se pricep la asta!!!
Nu e o problema ca n-ai nici cea mai mica idee despre diferente, insa e trist ca nici nu ti-ai pus problema asta si ca pentru tine probabil sunt niste sinonime, altfel nu te faceai de ras cu exemplele aberante pe care le-ai dat.
De exemplu, decizia Parlamentului de a-l suspenda pe presedinte este o HOTARARE a Parlamentului, nu o LEGE, ai inteles unde bat astia?
E corect sau gresit rationamentul asta?
Nu sustin ca Base ar fi curat si uscat dar pasii facuti spre democratii si normalitate in ultimii ani sunt o realitate dar au fost anulati intr-o luna.
Sa ne imaginam, daca putem, un parlament dominat de USL si PP-DD fara control constitutional.
Cred ca Base o va trimite la CC pentru verificare :)
1. Chiar daca trece de Senat, ma gandesc ca Basescu nu o va promulga sub nici o forma.
2.Dca nu o va promulga, o va trimite catre CCR(inca fiind posibil acest lucru, neffind inca promulgata)
3.sper ca pana atunci sa dispara de pe fata pamantului Ponta.
4. Chiar ma sperie astfel de miscari care se intampla in 2012.....pentru cei care nu inteleg ce se poate intampla, ar fi bine niste exemple mai de lemn, pentru oamnii cu micii si berea.
5. Sunt de parere ca ar fi mai bine sa protestam pentru anularea acestui proiect de lege decat pentru ordonanta ICR. Emult mai important.
Abuzul asta e de netolerat!