Proiectul de lege privind eliminarea atributiilor Curtii Constitutionale de a se pronunta pe constitutionalitatea hotararilor Parlamentului a fost adoptat de Camera Deputatilor cu 168 de voturi pentru, un vot impotriva si 16 abtineri. Liderul PDL, Mircea Toader a anuntat in plen ca democrat liberalii nu vor vota proiectul USL. Proiectul urmeaza sa mearga la Senat, care este si camera decizionala in acest caz. In prezent, Curtea Constitutionala poate decide daca hotararile Camerei Deputatilor sau Senatului sunt constitutionale. Eliminarea acestor prerogative ale judecatorilor de la CCR simplifica procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Mai exact, in prezent, pe baza legii CCR, o eventuala hotarare a Parlamentului privind suspendarea lui Traian Basescu va trebui judecata la Curte, inainte de declansarea unui referendum. Proiectul USL elimina aceasta etapa prin taierea prerogativelor Curtii de a se pronunta pe hotararile Parlamentului.

Practic, daca Parlamentul decide o eventuala suspendare a presedintelui Romaniei, judecatorii CCR nu pot analiza daca hotararea Parlamentului a fost sau nu constitutionala.

Totodata, daca legea este adoptata si de Senat, nici o hotarare a Parlamentului nu mai poate fi analizata la Curtea Constitutionala.

"Prin legea 177/2010 in sarcina Curtii Constitutionale a fost stabilita si pronuntarea asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere. Consideram ca prin aceasta modificare se incarca in mod excesiv activitatea CCR, ceea ce dauneaza bunului mers al activitatii si al exercitarii rolului de arbitru institutional", se arata in expunerea de motive.

La dezbaterea pe articole a proiectului de lege in Comisia Juridica, deputatul PDL Daniel Buda a depus un amendament potrivit caruia Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte pe subiectul suspendarii presedintelui Romaniei. Propunerea a fost respinsa cu 3 voturi pentru, 10 impotriva si o abtinere.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata. Pentru a intra in vigoare, propunerea legislativa trebuie sa treaca de plenul Camerei Deputatilor, apoi de plenul Senatului si apoi sa fie promulgata de Presedintie.

Reamintim ca in septembrie 2010, Parlamentul a modificat legea Curtii Constitutionale astfel incat procesele sa nu se mai suspende dupa ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate. La Senat legea a primit un amendament suplimentar prin care controlul Curtii era extins asupra hotararilor adoptate de plenul camerelor separate sau reunite.

Amendamentul a fost propus chiar de un reprezentant PSD, senatorul Dan Sova. Legea, cu tot cu amendament, a trecut cu voturile PD-L in timp ce PSD s-a opus; PSD a atacat-o la Curtea Constitutionala, inclusiv pe modificarea operata de Sova, insa fara succes.

Amendamentul lui Sova complica suspendarea presedintelui Traian Basescu, dand dreptul judecatorilor constitutionali sa decida asupra hotararilor celor doua Camere, asupra carora Parlamentul era pana acum suveran.

Practic, amendamentul lui Sova a facut posibil ca hotararile Camerei Deputatilor si Senatului sa poata fi atacate la Curtea Constitutionala, nu doar legile si ordonantele, ceea ce inseamna ca si o eventuala hotarare privind suspendarea lui Traian Basescu va trebui judecata la Curte, inainte de declansarea unui referendum.

Citeste si: