Candidatul la prezidentiale Mohammed Morsi reprezentatul Fratiei Musulmane se afla in fata rivalului sau Ahmad Shafiq, dupa numararea a mai mult de 81% din voturi, conform AFP.

UPDATE Tabara politica a lui Chafiq contesta victoria revendicata de Fratii Musulmani: "Suntem surprinsi de acest comportament bizar, inainte de a afla rezultatele alegerilor".

Un purtator de cuvant al Fratiei, Khaled Al-Qazaz a declarat presei ca domnul Morsi a primit 10,5 milioane de voturi (53%) fata de 9,5 milioane (47%) atat cat a primit A. Shafiq. Estimarile sunt bazate pe numararea a aproximativ 20 de milioane de buletine de vot din 12.448 sectii de votare.

"Doctorul Mohamad Morsi este primul presedinte ales de popr" a declarat pe contul sau de Twitter Partidul pentru Libertate si Justitie, bratul politic al Fratiei musulmane, prezidat de Morsi.

Purtatorul de cuvant al candidatului A.Shafiq, Ahmad Sarhan, a declarat ca "tabara sa nu a dorit sa comunice pana acum cifre oficiale".

Rezultatele oficiale trebuie sa fie anuntate pe 21 iunie.

Guvernarea militara din Egipt si-a atribuit formal duminica puterea legislativa pana la alegerea unui nou parlament si a conditionat organizarea acestui scrutin cu adoptarea prealabila a unei constitutii prin referendum.

Aceste masuri sunt cuprinse intr-o declaratie constitutionala complementara publicata duminica seara de catre Consiliul Suprem al Fortelor Armate, aflat la putere in Egipt dupa caderea regimului Hosni Mubarak in februarie 2011.

Camera Deputatilor, formata in principal din islamisti, a fost dizolvata oficial sambata, in conformitate cu o hotarare a Curtii Constitutionale conform careia o eroare juridica in legea electorala face actuala forma "ilegala".