Presedintele Traian Basescu a semnat joi decretul pentru numirea lui Laurentiu Sebastian Lazaroiu in functia de consilier prezidential, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Sebastian LazaroiuFoto: HotNews.ro

Sebastia Lazaroiu a mai ocupat functia de consilier prezidential, intre 2007 si 2011, fiind responsabil cu coordonarea Departamentului de Planificare si Analiza Politica. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale din 28 aprilie 2011, acesta a fost eliberat din functie, incepand cu 1 mai 2011, "prin acordul partilor".

Sebastian Lazaroiu preciza atunci, intr-o declaratie remisa Mediafax, ca doreste sa se dedice analizei politice si ca nu vrea ca analizele sale politice sa fie asociate institutiei prezidentiale.

Presedintele Traian Basescu declara in februarie 2011, intr-o emisiune la TVR, ca analizele politice ale consilierului Sebastian Lazaroiu sunt punctele acestuia de vedere, nereprezentand mesaje ale sefului statului. "Punctele de vedere ale lui Sebastian Lazaroiu in ceea ce priveste analiza politica nu sunt mesajele mele. Da, sunt analizele dansului si are de la mine libertatea sa se manifeste, pentru ca nu poti, cand ai un consilier sociolog, sa-i spui: "Da, dar tu vorbesti numai cu mine". Ca n-o sa stea toata viata acolo si, daca este invitat, n-are decat sa-si dea cu parerea", spunea seful statului.

Lazaroiu a plecat de la Cotroceni in urma unor declaratii critice la adresa unor lideri UDMR, relateaza Mediafax. El declara intr-un interviu ca, in timp, UDMR nu va mai exista ca atare, iar curentele din UDMR vor fi absorbite in 10-15 ani de partidele politice romanesti.

Lazaroiu a precizat ca UDMR "nu are o singura linie ideologica, acolo sunt si crestin-democrati si social-democrati si liberali". "Poate ca nu este rau ca s-a construit asa. Probabil ca, in timp, nu stiu cand se va intampla asta, UDMR nu va mai exista ca atare. Trendul general este de diminuare a importantei factorului etnic si atunci, mai degraba, eu cred intr-un scenariu in care curentele astea ideologice din UDMR vor fi absorbite de partidele romanesti, pentru ca acesta este trendul pe termen lung. Oricum, problema este ca se diminueaza foarte mult si participarea la vot a maghiarilor. Subiectul etnic nu mai este presant nici macar pentru etnia maghiara. Probabil ca in 10-15 ani, asta se va intampla: curentele din UDMR vor fi absorbite de partidele romanesti", sustinea Sebastian Lazaroiu.

La 3 iunie 2011, Sebastian Lazaroiu a fost nominalizat sa preia portofoliul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in Cabinetul primului-ministru Emil Boc (guvernul Boc V), informeaza Agerpres. Dupa cateva luni, pe 16 septembrie, Lazaroiu a fost revocat din functia de ministru al Muncii de catre premierul Emil Boc. Guvernul are nevoie de un ministru al Muncii cu norma intreaga, spunea Emil Boc, dupa revocarea lui Lazaroiu de la Ministerul Muncii.

Pana sa ocupe pozitia de consilier prezidential in cadrul Administratiei Prezidentiale, in 2007, Lazaroiu era cunoscut ca director general al Centrului de Sociologie Urbana si Regionala - CURS S.A si ca analist politic. Lazaroiu a condus acest institut din 2002 pana la inceputul lunii martie 2007, cand a demisionat motivandu-si gestul prin dorinta de a trece de la producerea sondajelor, la analiza lor.

Sebastian Lazaroiu este profesor asociat la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, program de master comunicare politica, SNSPA, din 2003 si profesor asociat la Facultatea de Sociologie, program de master marketing si sondaje de opinie, Universitatea din Bucuresti, din 2004.

Lazaroiu a mai fost lector universitar la Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA, din 2000-2006, director de cercetare - CSOP/TNS, 1999-2000, cercetator - CURS, 1997 - 1999, expert parlamentar la Senat, in 1997, director de cercetare - GISO, 1995-1996.