Senatorii din Comisia juridica au intocmit, miercuri, cu larga majoritate, un raport de respingere pentru proiectul de lege care propunea sanctionarea cersetoriei cu amenda sau cu inchisoare, dupa caz, informeaza Agerpres.

In proiectul de lege, activitatea de cersetorie era definita drept 'fapta unei persoane care apeleaza la mila publicului, pentru a cere ajutor material sau a beneficia de foloase patrimoniale, in locuri publice, precum institutii de cultura si arta, statii de cale ferata, mijloace de transport in comun, in apropierea obiectivelor turistice, a institutiilor publice si a altor obiective de interes national', propunandu-se pedepsirea acestei fapte cu amenda de la 500 la 1.000 lei.

De asemenea, cersetoria exercitata sub presiune, hartuire, folosirea fortei ori distrugerea unui bun era considerata agresiva si s-ar fi pedepsit cu inchisoare de la sase luni la trei ani.

'Fapta savarsita de un grup infractional organizat, constituit in acest scop, in conditii care aduc atingere libertatii persoanei, pentru obtinerea unor foloase materiale din exploatarea cersetoriei, este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la cinci la zece ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Exploatarea cersetoriei se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda de 10.000 lei, daca este savarsita asupra unui minor, asupra uneia sau mai multe persoane cu dizabilitati fizice sau psihice ori in stare de graviditate, stari aparente sau cunoscute de faptuitor sau complicii sai, fara a fi constituite in grup organizat', se arata in textul proiectului de lege.

Initiatorul propunea ca si angajarea de minori pentru cersetorie obisnuita, fie deschis, fie sub aparenta exercitarii unei profesii, sa se pedepseasca cu inchisoare de la unu la cinci ani.

Potrivit proiectului de lege, sumele de bani obtinute prin cersetorie ar fi urmat sa fie confiscate de catre reprezentantii Politiei Locale sau de cei ai Ministerului Administratiei si Internelor.

In expunerea de motive a proiectului de lege, cel care a initiat proiectul, deputatul Nicolae Paun, sustinea necesitatea adoptarii unei astfel de legi tinand cont de amploarea fenomenului in randurile romanilor.

'O problema grava generata de fenomenul cersetoriei este exploatarea minorilor de catre adulti, care-i folosesc pentru a impresiona cetatenii. Singurele statistici disponibile asupra fenomenului provin din rapoartele DGASPC - din 2007 - privind cazurile de exploatare a copiilor prin munca. Acestea arata ca au fost semnalate un numar de 1016 cazuri de exploatare a copiilor prin munca, din care 712 pentru cersetorie', se arata in documentul amintit.

Proiectul de lege a fost initiat de deputatul PRPE (minoritati), Nicolae Paun, are un caracter organic, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.

Tot in sedinta de miercuri a Comisiei juridice din Senat a primit un raport de respingere si proiectul deputatului Stefan Pirpiliu, cu privire la interzicerea activitatii de cersetorie.