Realitatea politica plus declaratia Parlamentului reprezinta decizia rationala si asta se va aplica pe 28 iunie, a declarat, marti seara, primul-ministru Victor Ponta, subliniind ca nu este atat de speriat de un conflict cu presedintele Traian Basescu pe tema reprezentarii la Consiliul European, scrie Agerpres.

"Eu nu sunt atat de speriat de ideea unui conflict, pentru ca va reamintesc ca, in urma cu cateva luni, presedintele spunea ca nu o sa ma puna niciodata prim-ministru, noi ca o sa-l suspendam. Pana la urma, ratiunea a invins si m-a pus prim-ministru daca realitatea politica a cerut acest lucru. La fel, acum, realitatea politica, tinand cont ca pe 28 (28 iunie, cand are loc reuniunea Consiliului European la Bruxelles - n.r.) temele se refera strict la probleme economice, sociale si bugetare. Realitatea politica plus decizia de azi a Parlamentului este decizia rationala si asta se va aplica pe 28", a explicat Victor Ponta, intr-o interventie la Antena 3.

El a afirmat ca nu mai vrea sa cada in disputa pe care a avut-o in urma cu cateva luni cu presedintele tarii.

"Pana la urma, presedintele a pus (prim-ministru - n.r.) de la USL. Asa va fi si acum, nu-mi fac griji ca va fi altfel", a spus premierul. Victor Ponta a precizat ca are obligatia ca sef al Guvernului sa aiba "un dialog institutional cu orice persoana care ocupa functia de presedinte al Romaniei" si a afirmat ca "sigur" va merge sa discute cu Traian Basescu.

Seful Executivului a reamintit ca, potrivit modificarilor adoptate la Tratatul UE, la reuniunile Consiliului European merge seful de stat sau de guvern.

"De fapt, din 28 de tari, inclusiv Croatia care va adera la anul, sunt 25 de prim-ministri, presedintele Ciprului pentru ca nu exista prim-ministru in Cipru si presedintele Frantei deoarece presedintele Frantei numeste si demite primul-ministru fara Parlament. In toate cele 25 de tari reprezentarea o face primul-ministru", a spus Ponta.

Primul-ministru a subliniat ca doreste ca Romania sa fie reprezentata corespunzator la Bruxelles.

"Acum, pe 28, se discuta lucruri care tin strict de atributiile Guvernului Romaniei. Nu este functional sa mearga altcineva decat seful Guvernului. Eu nu tin mortis ca eu sa particip, tin mortis ca Romania sa fie bine reprezentata", a subliniat Victor Ponta.

Plenul Parlamentului a adoptat marti, cu 249 de voturi pentru, 30 impotriva si o abtinere, o declaratie prin care recomanda reprezentarea Romaniei de catre premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European din 28 iunie.

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca daca premierul Victor Ponta doreste sa preia atributiunile sefului statului, ii trebuie un act juridic, punctand ca declaratia privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European adoptata marti de Parlament nu ii este opozabila.