Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marti, ca UDMR a votat in Parlament declaratia propusa de USL prin care se considera ca premierul trebuie sa reprezinte Romania la Consiliul din 28 iunie. Potrivit liderului UDMR, Romania se va face de ras daca nu rezolva problema reprezentarii la Consiliul European, informeaza Mediafax. "Daca se inteleg, se poate gasi o solutie. Sigur, va fi un singur scaun. Scaunul nu se multiplica la Bruxelles", a precizat Kelemen Hunor.

Intrebat ce se va intampla daca nu se va rezolva conflictul premier-presedinte privind reprezentarea la Consiliul European, Kelemen Hnor a raspuns: "Nu stiu, nu eu trebuie sa rezolv aceasta problema. Ne facem de ras".

Kelemen Hunor a precizat ca grupul UDMR a votat in Parlament declaratia propusa de USL intrucat colegii sai constitutionalisti si juristi au recomandat, argumentat, acest lucru. "A fost un vot pe un principiu constitutional, nu pe persoana. De aceea nu am personalizat, polemizat, important este in acest caz principiul nu cine ocupa functia de premier, de presedinte", a adaugat liderul UDMR.

Presedintele Uniunii Democrate Maghiare a spus ca isi doreste ca Romania sa nu aiba un conflict institutional pe o astfel de tema, nici acum, nici mai tarziu, indiferent de locatarul de la Palatul Victoria sau de cine este presedintele Romaniei. "Este o declaratie care are o incarcatura politica in acest moment si nu are forta juridica", a mai spus Kelemen.

Parlamentul a adoptat, marti, cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si doua abtineri, declaratia propusa de USL, potrivit careia primul-ministru trebuie sa prezinte pozitia Romaniei la lucrarile Consiliului European din 28 iunie.