Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, se arata "absolut convins", intr-un interviu la RFI, ca USL "nu va trece de 50 de procente" la alegerile locale si ca democrat-liberalii vor obtine un scor de 25%. Mai mult, spune Oltean, "in proportie de 99%", primarii in exercitiu ai PDL, inclusiv Liviu Negoita si Cristian Poteras, "vor obtine un nou mandat de primar". Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, spunea joi la mitingul USL de la Romexpo ca PDL va lua sub 10%, iar scorul politic al Uniunii Social Liberale va fi de peste 50 de procente.

Ioan Oltean il contrazice: "Suntem in prezenta unui comportament normal din partea Partidului Social Democrat si a lui Victor Ponta, care niciodata nu au fost preocupati de adevar, de prezentarea situatiei asa cum este ea. Si-au construit o politica bazata pe minciuna, pe dezinformare. Sunt absolut convins ca USL nu va trece de 50 de procente. Ei incearca sa induca in opinia publica ideea ca USL-ul se afla intr-un trend ascendent. Electoratul nu se va lasa influentat de o asemenea atitudine, oamenii stiu cine este PDL, oamenii realizeaza ca PDL a facut ce a trebuit sa faca in aceasta tara si nu se vor lasa influentati de modul nedemocratic si mincinos in care procedeaza USL".

Ioan Oltean crede ca PDL va obtine 25% la alegerile locale. "Credem ca Partidul Democrat Liberal va obtine un scor electoral de peste 25 de procente. Ne bazam nu pe sondajele pe care le-a facut USL, ci pe reactia populatiei (...). Sa nu uitam ca avem peste o mie de primari in exercitiu, multi presedinti de Consilii Judetene, avem peste trei sute de mii de membri, peste 50 de mii de candidati, o armata intreaga, disciplinata, ordonata si intotdeauna preocupata de informarea corecta a cetateanului. PDL va obtine un scor electoral mult peste asteptarile actualei Puteri si chiar peste asteptarile noastre", afirma secretarul general al PDL.

Ioan Oltean se asteapta ca primarii in functie ai PDL sa fie reconfirmati: "Noi credem ca in proportie de 99%, primarii in exercitiu ai Partidului Democrat Liberal, ma refer aici si la Liviu Negoita si la Poteras, vor obtine un nou mandat de primar".

  • Oltean: Se impune o discutie foarte serioasa legata de cauzele care au determinat plecarea PDL de la guvernare

Ioan Oltean a mai afirmat, la RFI, ca, dupa alegerile locale, "se va impune o discutie foarte serioasa, foarte deschisa, legata de cauzele care au determinat plecarea PDL de la guvernare, legata de rezultatele obtinute".

Intrebat cum se reconstruieste PDL in Opozitie, Ioan Oltean a raspuns: "E prematur sa vorbim de o reconstructie. Vorbim de o repozitionare a partidului in Opozitie. Partidul Democrat Liberal a pierdut Puterea doar temporar, pana in decembrie si nu mai mult de atat".

Ioan Oltean nu exclude convocarea unui congres al PDL dupa alegerile locale. "Probabil ca dupa alegerile locale, vom convoca Consiliul de Coordonare, Colegiul Director, in prima faza, pentru a analiza rezultatele alegerilor, pentru ca acestea sunt definitorii in raport cu modul in care conducerea partidului s-a implicat. Vom analiza foarte atent si cauzele care au determinat pierderea Puterii. In raport de acestea, partidul va decide daca va fi nevoie de convocarea unei Conventii Nationale a partidului sau un Consiliul de Coordonare National va fi suficient sa rezolve problemele", precizeaza secretarul general al formatiunii.

Intrebat daca in opinia sa, ar fi nevoie de un Congres al PDL dupa alegerile locale, Ioan Oltean a raspuns: "Totul va depinde de scorul electoral al PDL. Nu stiu daca un Congres se va impune, dar se va impune o discutie foarte serioasa, foarte deschisa, legata de cauzele care au determinat plecarea noastra de la guvernare, legata de rezultatele obtinute".