Actele de reverenta sunt ireconciliabile cu stigmatizarea politica, iar Guvernul ungar nu intentioneaza sa comunice cu Guvernul roman in aceasta privinta, a declarat duminica Peter Szijjarto, secretar de stat ungar responsabil cu relatiile internationale, potrivit Mediafax, care citeaza site-ul politics.hu. Presa ungara a scris si ca seful Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, a fost tratat cu dispret de omologul sau roman, Victor Ponta, la reuniunea de vineri de la Bucuresti a mai multor lideri europeni. Orban a fost singurul premier care nu a fost primit de Ponta cu ocazia reuniunii grupului "Prietenii coeziunii", potrivit cotidianului Nepszabadsag.

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Craiova, ca omologul sau ungar, Viktor Orban, are obligatia sa se delimiteze de colegii sai si sa-si ceara scuze in numele Ungariei pentru declaratiile presedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Lazslo, in cazul privind reinhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. Kover Lazslo i-a jignit pe romani in tara lor, acuzand Guvernul roman de comportament "neprietenos, necivilizat si barbar", a adaugat Ponta. "In Romania, nu acceptam comemorari si sarbatori in cinstea unor persoane care sunt sau au fost cunoscute ca avand atitudini si actiuni antiromanesti, antisemite si pro-fasciste", a mai spus premierul roman.

La randul sau, ministrul de Interne Ioan Rus a declarat ca daca Guvernul ungar nu isi cere scuze pentru declaratiile lui Kover, acesta ar putea fi declarat persona non grata in Romania.

Pe de alta parte, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a apreciat ca presedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui sa se amestece in campania pentru alegerile locale din Romania.

In acest context, Peter Szijjarto, secretar de stat ungar responsabil cu relatiile internationale, a declarat duminica pentru postul de radio Kossuth ca actele de reverenta sunt ireconciliabile cu stigmatizarea politica, iar Guvernul ungar nu intentioneaza sa comunice cu Guvernul roman in aceasta privinta.