Presedintele Traian Basescu l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, caruia i-a inmanat o ciorna cu explicatiile privind motivele pentru care Romania are o absorbtie scazuta a fondurilor europene.

"Domnule presedinte, revenind la ultimul Consiliu European, discutand sincer, am vrea sa facem principalii pasi pentru a obtine inca trei ani, cu privire la executia bugetului existent. Este clar ca Romania risca sa nu absoarba toti banii alocati de UE. Si aici, avem multe explicatii. Daca sunteti interesat, va pot explica", a spus Basescu, la inceputul intrevederii cu Barroso.

Presedintele CE a spus ca este foarte interesat. Seful statului i-a inmanat o foaie, spunand: "Aveti aici o ciorna (non-paper - n.r.)".

"Pun ciorna (non-paper) in non-dosarul meu (non-file)", a glumit Barroso, potrivit Agerpres.

In replica, Basescu a afirmat: "Sa nu puneti niciodata scrisorile semnate de mine in non-dosare".

Despre reuniunea "Prietenii coeziunii", organizata la Bucuresti, Basescu a spus ca este 'un semnal bun' pentru proiectul bugetar sustinut de CE.

La finalul reuniunii informale a Consiliului European din 23 mai, presedintele Basescu declara ca Romania a cerut la Bruxelles posibilitatea de a transfera fondurile comunitare de pe un program pe altul si extinderea perioadei de cheltuire a fondurilor structurale.

"Am cerut flexibilizarea reglementarilor care sa ne permita alocarea de bani de pe un program pe altul. Spre exemplu, avem problema POSDRU. Nu vreau sa credeti ca spun sa se iau bani de la POSDRU, dar s-ar putea sa avem probleme in derularea acestui program si atunci, decat sa ramanem cu banii necheltuiti, mai bine ii mutam pe programul de dezvoltare regionala in timp util, astfel incat sa-i puteam cheltui in perioada 'n plus 3 ani'. Flexibilizarea utilizarii banilor de pe un program pe altul este o alta solutie pe care eu o vad ca pe o solutie de crestere pe termen lung", a spus Basescu, la acea data.