Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a deplans vineri disparitia spiritului democratic al dialogului si conlucrarii in societatea romaneasca, transmite Agerpres.

"Din pacate, a disparut acest spirit democratic al dialogului, acest cadru de conlucrare", a spus Iliescu, la lansarea, in cadrul Bookfest, a volumului al doilea al lucrarii "Constitutia Romaniei 1991. Documente", editat de Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Ion Iliescu considera ca "trebuie sa ai apetit nu numai sa proclami principii democratice, dar trebuie sa te comporti democratic, cu atat mai mult cu cat ai datoria sa faci asa ceva".

"Acum nu mai e dialog. Nu se mai voteaza impreuna, nu mai exista strategii comune ale Romaniei", a spus fostul presedinte, exemplificand cu dezbaterile tuturor fortelor politice ale societatii romanesti in vederea elaborarii Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei.

In opinia lui Iliescu, in prezent nimeni nu-si mai aminteste de acele dezbateri si nici nu s-a mai organizat o astfel de manifestare, deoarece "lipseste apetitul pentru viata democratica, pentru un spirit democratic, pentru un dialog intre partide".

"Asta este slabiciunea societatii romanesti de astazi", a subliniat Ion Iliescu.

Fostul presedinte a rememorat momentele elaborarii Constitutiei Romaniei in anul 1991, care, in opinia sa, a finalizat Revolutia romana din decembrie 1989, asigurand cadrul functionarii noii Romanii democratice.

El a calificat drept "o lucrare importanta" cartea coordonata de Teodora Stanescu Stanciu si Gheorghe Neacsu, care include stenograma discutiilor in vederea elaborarii primei Constitutii democratice de dupa perioada comunista, totalitara, discutii care au inceput in februarie 1990.