Senatorul PSD Dan Sova ii solicita europarlamentarului PDL Monica Macovei sa-si faca publica mapa profesionala de procuror de dinainte de 1989. "O invit public pe doamna Macovei sa aduca la cunostinta publica din proprie initiativa mapa profesionala a domniei sale. Sa stim si noi ce rezultate a avut activitatea de procuror a domniei sale inainte de 1989 si mai ales care este motivatia pentru care domnia sa a parasit Parchetul", a spus Sova, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

Monica Macovei si Dan SovaFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Social-democratul a motivat ca Monica Macovei ar trebui sa-si faca publica aceasta mapa deoarece in 1999, cand a candidat din partea Romaniei pentru postul de comisar pentru drepturile omului la Consiliul Europei, ar fi pus tara noastra "intr-o postura extrem de delicata, ascunzandu-si CV-ul de dinainte de 1992".

El a mai sustinut ca activitatea europarlamentarului de dinainte de de 1990 nu apare nici pe site-ul PE.

"Daca nu este nimic de ascuns mapa profesionala a unui magistrat, mai ales cand te faci om politic si vrei sa vorbesti de toata, trebuie sa fie publica. Eu nu cred ca are ceva de ascuns ca magistrat, dar vrem sa o faca publica domnia sa. Daca nu o face eu cred ca are ceva de ascuns", a afirmat Sova, aratand ca nu doreste sa faca acuzatii directe.

Sova a mai sustinut ca Macovei ar trebui sa raspunda public si in legatura cu achitarea lui Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad, acuzat de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Fostul ministru al Justitiei declara la acea data ca este de acord cu publicarea dosarului ei profesional, aratand ca nu are nimic de ascuns din perioada in care a fost procuror.

"Apreciez insa ca publicarea acestui dosar, indiferent de ce contine el, intrucat nu l-am vazut niciodata, ar fi trebuit sa aiba loc dupa instalarea noului ministru al Justitiei, oricare ar fi fost el, pentru ca nu consider ca are vreo relevanta in contextul actualei dispute interne", sustinea atunci Monica Macovei.

Publicarea documentului a intervenit la doar cateva zile dupa ce Parchetul General a facut publica mapa profesionala a Noricai Nicolai, nominalizata de fostul premier Calin Popescu Tariceanu la functia de ministru al Justitiei si contestata de presedintele Traian Basescu.

Tudor Chiuariu: Macovei nu este un luptator adevarat anticoruptie, este un luptator cu gura, un fel de gurist, un manelist al anticoruptie

La randul sau, in cadrul aceleiasi conferinte, deputatul liberal Tudor Chiuariu a acuzat-o pe Monica Macovei de "campanie agresiva" impotriva Guvernului Ponta si a sustinut ca aceasta ar fi dorit in 2005, cand era ministru al Justitiei, sa unifice DNA si DIICOT.

"Mie, personal, doamna Macovei imi aduce aminte de copilarie, fiindca atunci am citit prima oara fabula cu lupul moralist. In cazul nostru nu este vorba de un lup, este vorba de un fost procuror comunist deghizat intr-o blanita de aparator al drepturilor omului si mai nou intr-o blana zburlita, fioroasa, de luptator anticoruptie. Nu se sperie nimeni, pentru ca nu este vorba de un luptator adevarat, este vorba de un luptator cu gura, un fel de gurist, un manelist al anticoruptiei", a spus Chiuariu.

El a acuzat-o pe Monica Macovei ca practica ceea ce le reproseaza celorlalti, sustinand ca morala europarlamentarului PDL este intemeiata pe neadevaruri.

Liberalul a argumentat in acest sens ca nu Guvernul Tariceanu a dorit sa uneasca DNA si DIICOT, sustinand ca Monica Macovei a "mosit" un proiect in acest sens cand era ministru. El a prezentat, in conferinta de presa, un document pe care a afirmat ca l-a gasit in biroul sau cand era ministru, aratand ca noua structura urma sa se numeasca Directia Nationala de Combatere a Coruptiei si Criminalitatii Organizate.

Chiuariu a mai sustinut ca europarlamentarul PDL face presiuni la adresa justitiei, desi acuza actualul Guvern de aceste fapte.

"Singurul campion neobosit autentic al presiunilor la adresa justitiei este chiar doamna Macovei. Nu trece o saptamana de la Dumnezeu fara ca doamna Macovei sa nu ne binecuvanteze cu opiniile domniei sale despre ceea ce ar trebui sa se intample in dosare aflate pe rolul parchetelor si ale instantelor de judecata. Doamna Macovei stie de pe acum, inainte ca organele in drept sa se pronunte, cine este vinovat, cine trebuie condamnat si care trebuie sa fie pedeapsa aplicata", a afirmat Chiuariu, precizand ca astfel de practici sunt interzise de Conventia europeana a drepturilor omului.

El a mai acuzat ca Macovei a intervenit in favoarea parintilor sai intr-un dosar civil aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In plus, liberalul a afirmat ca fostul ministru al Justitiei a procedat la inlocuiri "abuzive" in 2005, cand a propus inlocuirea sefului sectiei militare a PNA, generalul Ion Panaitescu, la numai trei luni de la numire, pe motiv ca nu a intervenit in solutionarea unui dosar.