Premierul Victor Ponta a declarat, luni, raspunzand unei intrebari, ca nu Adrian Nastase a fost cel care l-a propus pe Grajdan la sefia ISC, el aratand ca un alt coleg de partid a facut aceasta propunere, dar a evitat sa divulge numele acestuia, spunand ca, in calitate de sef, isi asuma aceasta numire, relateaza Mediafax.

"Daca inteleg bine intrebarea dumneavoastra, in mod sigur, 101%, nu mi l-a propus domnul Nastase. Daca asta va intereseaza, asta pot sa va spun cu certitudine. Un alt coleg mi l-a propus, caruia am avut grija sa-i transmit toate gandurile bune pentru necazul in care m-a bagat, motiv pentru care nici nu-i mai ascult alte sfaturi. Dar nu pot da vina pe altcineva. Cand esti sef, raspunzi si pentru altii", a spus Ponta, raspunzand unei intrebari legate de persoana care l-a propus pe Grajdan la ISC.

Ponta a evitat insa sa spuna cine este persoana care a facut propunerea

"Eu stiu cine mi l-a propus, dar eu sunt cel care raspunde pentru numiri. Nu e secret, e o chestie a mea de responsabilitate, sunt seful partidului, trebuie sa raspund si cand ascult sfaturi proaste", a spus Ponta.

El a precizat ca a cerut propuneri cu oameni care au lucrat in sistem si ca a primit propuneri de oameni care mai lucrasera in institutie.

"Nu cunoasteam ISC, nu-l cunoasteam nici pe domnul Garjdan in niciun fel. Am cerut propuneri pentru conducerea acestei institutii. Ghinionul cu acest domn e ca a fost director adjunct in 2009. A fost alegere foarte proasta. Eu platesc politic pentru asta. Imediat l-am demis, am luat masuri ca sa raspunda si juridic daca a incalcat legea. Am cerut noii conduceri sa verifice legalitatea emiterii oricarui act de catre domnul Grajdan si sa actioneze pe loc sa confirme actele legale si sa le infirme pe cele ilegale", a spus Ponta.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au audiat, joi, pe Constantin Adrian Balaban-Grajdan si i-au adus la cunostinta acuzatiile, respectiv de favorizare a infractorului.

Dupa mai bine de opt ore de audieri, Grajdan a fost lasat sa plece, el fiind cercetat in libertate in acest dosar.

Miercuri, procurorii DNA au facut perchezitii la Inspectoratul de Stat in Constructii, de unde au ridicat documente

Actiunea procurorilor a fost declansata dupa ce ISC a trimis instantei supreme un punct de vedere prin care arata ca nu se constituie parte civila in "Trofeul calitatii", pentru ca nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.

ISC a depus, marti, la dosarul "Trofeul calitatii", un document semnat de seful institutiei, Constantin Grajdan, prin care arata ca institutia nu se constituie parte civila in aceasta cauza. In acest sens, ISC a indicat raportul de expertiza contabila care a concluzionat ca, in urma organizarii evenimentului denumit "Trofeul Calitatii in Constructii", in bugetul institutiei nu a fost inregistrat vreun prejudiciu.

Totodata, ISC a aratat ca evidentele contractelor cu institutia nu releva inregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil, cerand instantei supreme sa aiba in vedere si raportul Curtii de Conturi privind activitatea inspectoratului pentru anul 2004.

In documentul depus la instanta se mai arata ca ISC nu a efectuat niciun fel de servicii de organizare a evenimentului "Trofeul Calitatii in Constructii" si ca toate contractele invocate au fost incheiate de structuri organizatorice fara personalitate juridica aflate in subordinea inspectoratului, astfel ca, neavand delegare de competente din partea ordonatorului de credite bugetare, acele conventii sunt nule din punct de vedere juridic.

ISC a mentionat ca structura bugetara a institutiei nu avea aprobata posibilitatea legala de a incasa venituri rezultate din acest tip de activitati si ca din evidentele interne ale compartimentelor de specialitate nu rezulta inregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil.

Joi dimineata, intr-o postare pe blogary semnata de fostul consilier al lui Sebastian Lazaroiu, Mirel Axinte, este redata urmatoarea cronologie:

  • 7 mai - Cabinetul Ponta depune juramantul;
  • 8 mai - prima sedinta de Guvern condusa de Ponta. ISC trece din subordinea Ministerului Dezvoltarii in cea a Guvernului, iar inspectorul general e numit si demis de premier;
  • 11 mai - este demisa Ruxandra Carmen Berszan de la sefia ISC;
  • 18 mai (vineri) - Ponta semneaza decizia de numire a lui Constantin Grajdan in functia de inspector general al ISC. Decizia este publicata in aceeasi zi;
  • 21 mai (luni) - prima zi de lucru a lui Grajdan la ISC;
  • 22 mai (marti) - Grajdan semneaza adresa catre ICCJ prin care retrage Inspectia din procesul lui Adrian Nastase si sustine ca nu exista prejudiciu;
  • 22 mai - adresa e depusa in instanta, oamenii lui Nastase impart presei copii.