Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat vineri ca pe agenda ministerului pe care il conduce se afla lansarea la un nivel nou a relatiilor cu Africa: "Romania, in mod firesc, a avut in ultimele decenii si are ca prioritati relatiile ei in cadrul UE si cu tarile UE, fructificarea calitatii ei de membru al UE, de parte a Aliantei Nord-Atlantice, dar pot sa va promit ca in programul actualului minister, pe agenda ministerului, se afla lansarea la un nivel nou a relatiilor cu Africa", a spus Marga, cu ocazia sarbatoririi Zilei Africii la MAE, care a fost organizata in cooperare cu grupul tarilor africane acreditate la Bucuresti, potrivit Agerpres.

El a sustinut ca Ziua Africii este un prilej de reflexie asupra trecutului, prezentului si viitorului acestui continent: "Este pentru noi un moment de constientizare a problemelor cu care se mai confrunta inca statele africane si in acelasi timp este un moment de recunoastere a meritelor popoarelor acestui continent. (...) Privim cu speranta si incredere spre viitorul Africii, spre viitorul cooperarii noastre cu statele din Africa, spre viitorul comun. Suntem locuitorii unei lumi care asigura conexiuni tot mai multe, o lume in care depindem unii de altii si trebuie sa avansam impreuna".

Marga a subliniat ca intre Romania si cele mai multe state africane exista o traditie de prietenie si cooperare, punctand ca indicatorii in acest sens sunt cei 50.000 de absolventi africani ai universitatilor din Romania, obiectivele economice din tarile africane la care au lucrat constructori din Romania si schimburile economice care au ajuns, in prezent, la 2,2 miliarde de dolari, cu 30% mai mari ca in 2011. El a aratat ca in ceea ce priveste invatamantul functioneaza sistemul de burse "Eugen Ionescu", acordate prin intermediul Agentiei internationale a Francofoniei, dar ca Romania se gandeste si la alte posibilitati pentru amplificarea ofertei de studii pentru tarile africane.

"Suntem preocupati de conflictele noi sau de cele nerezolvate care persista in unele zone africane si care impiedica dezvoltarea unei Africi stabile si prospere. Sustinem si apreciem eforturile africane pentru reglementarea acestor conflicte. Aceasta reglementare, fiind in opinia noastra, o conditie esentiala pentru stabilitate sociala, crestere economica, integrare regionala. In calitate de prieteni ai Africii dorim sa contribuim cat se poate de activ si de eficient la eforturile internationale de a sprijini instaurarea pacii, evolutiile democratice si dezvoltarea durabila la nivelul continentului african, eforturile interne si eforturile internationale pentru punerea in valoare a imenselor bogatii ale Africii si integrarea Africii cu profit si mai mare pentru tarile respective in economia mondiala", a adaugat ministrul.

La eveniment au mai participat ambasadorul Egiptului in Romania, Sanaa Esmail Atallah, presedintele Asociatiei de prietenie Romania-Africa, Gheorghe Lupes, presedintele Eximbank, Ionut Costea si reprezentanta comunitatii africane, Mbela Nzuzi.