Ce a negociat USL cu UDMR la adoptarea legii votului uninominal. Cine ar obtine mai multe mandate daca alegerile ar lua in calcul recensamantul din 2011

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Vineri, 25 mai 2012, 10:53 Actualitate | Politic


Legea votului uninominal a fost negociata intens la nivel parlamentar de catre USL cu UDMR dar si cu UNPR-ul si Minoritatile. La dezbaterile finale din Camera Deputatilor, parlamentarii USL au amendat proiectul legii votului uninominal introducand reprezentativitatea minoritatilor care creste numarul parlamentarilor, cu maxim 10 mandate de deputat in plus fata de cate sunt acum. Oficial, PSD a explicat ca introducerea reprezentativitatii minoritatilor avantajeaza electoratul roman din judetele cu populatie majoritar maghiara. Neoficial insa, amendamentul a fost cu dedicatie pentru UDMR.

Primul amendament prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva primeste un mandat de parlamentar in plus.

Al doilea amendament elimina din textul legii  pragul electoral de 5%, fapt care permite candidatiilor independenti sa intre in Parlament pe baza voturilor obtinute si sa nu depinda de un partid. Totodata, de aceasta modificare este direct avantajat UNPR care, la nivel national, nu ar fi reusit sa treaca pragul electoral.

Amendamentul privind reprezentativitatea minoritatilor creste numarul parlamentarilor cu maxim 10 mandate de deputat in plus fata de cate sunt acum. Modificarea facuta de catre reprezentantii USL a avut ca scop multumirea reprezentantilor UDMR, acestia fiind beneficiarii de drept.

Oficial, PSD a explicat ca introducerea reprezentativitatii minoritailor avantajeaza electoratul roman din judetele cu populatie majoritar maghiara.

"Cei care au reprezentativitate peste 7% intr-un judet primesc un mandat de deputat. De exemplu, pentru Harghita si in Covasna sunt patru deputati. Daca toti cei patru care castiga mandate sunt maghiari, automat, pe langa cei patru, romanii vor primi un mandat de deputat", a explicat vicepresedintele Comisiei Juridice si initiatorul amendamentul, Florin Iordache.

Neoficial insa, amendamentul a fost cu dedicatie pentru UDMR. De precizat ca deputatul UDMR, Mate Andras, este unul din semnatarii amendamentului privind acordarea de mandat din oficiu pe baza reprezentativitatii minoritatilor in judete. 

Reprezentantii Uniunii au criticat virulent varianta votului uninominal adoptata de Senat si a amenintat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala si asta pentru ca riscau sa piarda un numar semnificativ de mandate parlamentare, reusind sa se impuna doar in zonele cu populatie majoritar maghiara.

Pe sistemul electoral din 2008 jumatate mixt, jumatate prin redistriburea mandatelor, UDMR a obtinut cea mai mare reprezentare in Parlament, obtinand 31 de mandate.

Surse parlamentare au explicat pentru Hotnews.ro ca UDMR risca sa-si reduca semnificativ numarul de mandate. La presiunile si atacurile partidului lui Tokes putea pierde sustinerea electoratului.

Pentru a evita opozitia UDMR, USL, mai exact social democratii au negociat intens cu parlamentarii Uniunii. Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca social democratii le-ar fi oferit UDMR amendamentul care prevede obtinerea de mandat din oficiu in judetele in care minoritatile sunt prezente in proportie de 7% in schimbul necontestarii legii la CCR si a colaborarii la nivel parlamentar pe proiectele USL.
 
Aceleasi surse sustin ca juristii USL au stabilit procentul de 7% reprezentativitate al minoritatilor in functie de ponderea minoritatilor maghiare din judete. "Procentul a fost calculat de juristi si stabilit in urma negocierilor cu UDMR si le permite acestora sa isi mentina aproximativ acelasi numar de mandate.

S-a decis ca procentul sa fie de 7% pentru ca pe simularile facute nu s-au inregistrat derapaje majore si nici o suplimentare excesiva a numarului de mandate. Pe baza simularilor facute UDMR poate sa piarda unul sa doua locuri dar, in esenta, s-au declarat multumiti", au explicat sursele social democrate.

De asemenea, la elaborarea legii votului uninominal juristii USL au hotarat sa nu redeseneze colegiile si sa le mentina pe cele din 2008 si au prevazut ca alegerile sa se desfasoare pe baza recensamantului din 2002. De altfel, potrivit legii, alegerile locale sau parlamentare se desfasoara avand la baza ultimele rezultate oficiale privind statistica populatie. Cum rezultatele recensamantului din 2011 nu au fost finalizate, alegerile se vor desfasura pe baza ultimei statistici si anume recensamantul din 2002.

"S-au consultat rezultatele recensamantului din 2002 si s-a verificat daca exista alte minoritati in afara de cea maghiara care sa depasesca 7% pe judet. Este posibil ca rromii sa indeplineasca acest procent si sa obtina un numar mult crescut de mandate, insa nu este cazul cel putin la alegerile din anul acesta. Exista o crestere semnificativa a minoritatii rrome in mai multe judete din tara insa cum rezultatele recensamantului din 2011 nu se aplica la alegerile din noiembrie, nu e cazul sa vorbim acum de mai multe mandate pentru minoritatea rroma", au explicat sursele citate.

La recensamantul din 2002 s-au declarat 535.000 de cetateni ca fiind de etnie rroma (2,5% din populatie), in timp ce la recensamantul din 2011 s-au declarat 619.000 de cetateni ca fiind de etnie rroma (3,2% din populatie).

Varianta finala a legii a primit acordul tacit al UDMR in Parlament. Parlamentarii UDMR s-a abtinut de la votul proiectului de lege dar nu s-a alaturat demersului PDL de a contesta legea la CCR.

Ce au spus liderii UDMR dupa adoptarea votului uninominal
 • Gyorgy Frunda, senator UDMR: "Nu am luat o decizie, nu am avut o sedinta a celor doua grupuri parlamentare, dar cred nu vom mai ataca la Curtea Constitutionala, asta din discutiile pe care le-am avut cu colegii. Forma aceasta cu pragul de 7% reprezentare rezolva o parte din problemele pe care le-am ridicat, deci cred ca nu exista motiv de atac la Curtea Constitutionala. Vom pierde unul, doi parlamentari, dar in unele judete rezolva problemele - Maramures, Arad, poate Timis, Brasov". (Ziare.com.)
 • Szabo Fekete, senator UDMR: In acest caz, adevarul este ca este mai multumitor, desi sunt anumite judete, comunitati, unde voturile comunitatii maghiare se pierd, chiar daca vom avea candidati. Nu poti castiga cu 5 sau 6%, dintr-un judet, un oarecare colegiu. Si nu se aduna nici macar voturile din zona Moldova sau sudul Romaniei sau Bucuresti chiar, unde pana acum 20-30 de mii de voturi de fiecare data am adunat. Dar oricum este mai multumitor decat in prima faza cum a trecut prin Senat, a declarat senatorul UDMR. (Ziare.com.
 • Kelemen Hunor, inaintea adoptarii votului uninominal: "Este o catastrofa politica pentru Romania, un tsunami politic. Nu vom sustine un sistem care va da un rezultat dezechilibrat, 20-25 la suta din electorat va ramane fara reprezentare politica in Parlament. (Mediafax)​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5375 vizualizari

 • +2 (14 voturi)    
  Cum sa dai mandate pe baza recensamantului? (Vineri, 25 mai 2012, 11:22)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Mandatele in parlament se obtin pe baza voturilor nu a recensamantului.
  • +6 (8 voturi)    
   pentru ca asa prevede legea! (Vineri, 25 mai 2012, 11:51)

   Ariona [anonim] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   reprezentativitatea este in functie de numarul de locuitori si anume: 1 senator la 170.000 de locuitori si 1 deputat la 70.000 de locuitori. La ultimul recensamant s-a constatat ca suntem mai putini decat in 1990 (rezultatele acestuia se vor anunta pe 31.05.2012 ), implicit trebuiesc micsorate si numarul de senatori si deputati, avand in vedere scaderea numarului populatiei.
  • +2 (6 voturi)    
   Legea va fi atacata la CCR (Vineri, 25 mai 2012, 12:33)

   USL favorizeaza UDMR, nu Romania [anonim] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   Este nedemocratica, pt ca votul a milioane de romani va fi aruncat la gunoi, va fi considerat fara nici o valoare. Daca se accepta uninominal in 2 tururi (primii 2 merg mai departe, cala prezidentiale) nu era nici un fel de problema democratica, dar USL e innebunita sa "distruga" PDL si mai ales PPDD (Diaconescu-OTV ia din electoratul PSD, de analfabeti si asistati social).

   Este discriminatorie etnic, se introduce arbitrar un "prag electoral etnic" de 7%, in defavoarea majoritatii romanilor, ceea ce este neconstitutional. Cred ca suntem singura tara din UE care acceptam asa ceva, e un fel de tribalism de tip afgan, si acolo pentru ca triburile alea de retardati sa fie multumite se aleg deputati "pe zone tribale"!

   Este ilegitima pt ca ignora atat rezultatul unui referendum cat si rezultatul recensamantului, in total dispret fata de date obiective cu impact direct asupra organizarii alegerilor.
   Numarul parlamentarilor trebuia sa scada nu numai pentru romanii au votat masiv pt asta, ci si pt ca recensamantul din 2011 a aratat o scadere a populatiei stabile, de circa 10%.
   In cel mai rau caz trebuiau sa fie cu 50 de deputati mai putin, USL baga 10 deputati noi !!

   Demagogie si dispret, asta arata USL, o adunatura de mitocani cu pretentii de "salvatori", incapabili sa gaseasca un ministru al Educatiei..
 • +19 (19 voturi)    
  PSD = perdant (Vineri, 25 mai 2012, 11:27)

  JG [utilizator]

  PSD (USL) zicea acum una-doua luni ca nu vor scadea pragul electoral.
  Observ ca pesedul nu are cuvint.
  Ne intilnim la vot.
  Sper ca nu si dupa.
  • -3 (7 voturi)    
   USL, scuipat in fata de UDMR (Vineri, 25 mai 2012, 12:40)

   Presa maghiara dezvaluie o actiune UDMR [anonim] i-a raspuns lui JG

   Europarlamentari UDMR au atacat USL in Parlamentul European, in ciuda linguselilor si compromisurilor ilegale facute de USL pt a satisface cererile urlate de separatisti !

   Iuliu Winkler si Csaba Sogor au depus o plangere la Grupul de lucru pt Minoritatile Traditionale si au reusit sa inscrie pe ordinea de zi o dezbatere despre situatia minoritatii maghiare din Romania.

   In plangere se arata ca este inacceptabil ca noul guvern sa nu zica nimic de minoritati in programul de guvernare, sa impiedice infiintarea unei facultati maghiare la Tg.Mures si mai ales sa nu numeasca nici un prefect sau subprefect maghiar macar in judetele cu majoritate etnicamaghiara.

   Desi USL s-a facut carpa pt a multumi UDMR la votul pt uninominal, organizatie culturala separatista continua sa denigreze Romania in PE si sa promoveze izolanismul etnic.
 • +7 (7 voturi)    
  cum se ia o decizie importanta in romania (Vineri, 25 mai 2012, 11:51)

  radu [anonim]

  Sistemul de vot e o problema foarte importanta caci reprezinta insasi baza democratiei. Eu vad ca schimbarea acestui sistem se face "pe genunchi": in primul rand doar pe baza de interese, in al doilea rand mai facem o concesie si udmr-ului, ca sa fie si ei fericiti, o mica schimbare si in alt loc sa fie fericite si alte minoritati etc. Nu se porneste de la un principiu pe care sa se construiasca.
  Asa a fost si cu eliminarea turului 2 la primarii: s-a facut "pe sestache": toate partidele cred ca au acceptat mai mult sau mai putin din cauza presiunii primarilor in functie care nu vor sa piarda ciolanul. Iarasi nicio dezbatere adevarata, nicio discutie de principii, doar o motivatie vaga ca "se cheltuie mai putin bani".
  Cred ca opinia publica ar trebui sa reactioneze mai puternic la aceste jocuri politice in care pur si simplu modeleaza democratia dupa o conjunctura.
 • +8 (8 voturi)    
  nr. parlamentari (Vineri, 25 mai 2012, 12:11)

  andu [anonim]

  pai parca si astia se laudau ca vor scadea nr. de derutati, cind colo, ei ce fac? il cresc? halal!
 • +5 (5 voturi)    
  Criterii de excludere (Vineri, 25 mai 2012, 12:12)

  aqualung [utilizator]

  Deci să înţeleg că pragul de 7% a fost pus pentru a-i exclude pe romi?
 • -4 (4 voturi)    
  E pe principiul (Vineri, 25 mai 2012, 12:31)

  Mihai [anonim]

  ca cine ia cele mai multe voturi ajunge in parlament, astfel se elimina posibilitatea ca cel care era pe locuri inferioare gen 2, 3 4 sa ajunga in parlament din cauza ca partidul din care facea parte a avut mai multe voturi pe total. Mie mi se pare mai corect asa, ai facut ceva la tine si oamenii de voteaza mergi in parlament, ai frecat menta stai acasa, nu sa fii tras in sus de catre partid.
  • +2 (4 voturi)    
   Sa ignor referendumul e principial? (Vineri, 25 mai 2012, 13:23)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   75% din romani au votat la referendum ca vor 300 de parlamentari, nu aproape 500 cat aduc ei cu legea asta.
   • -4 (4 voturi)    
    Si cine l-a oprit (Vineri, 25 mai 2012, 13:53)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui Dianora

    pe Basescu si PDL sa puna in aplicare legea? A, opozitia, mogulii rai, etc. Important e ca a vrut dar n-a fost lasat, altii sunt de vina si tot tacamul.
    • +1 (1 vot)    
     Nu înţeleg (Luni, 28 mai 2012, 17:59)

     aqualung [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

     Nu înţeleg ce putea PDL să facă cu 32% în parlament. Nu uita că pentru a schimba numărul de camere e nevoie de modificarea Constituţiei, pentru care e nevoie de două treimi, iar majoritatea din Parlament s-a opus constant. Şi acum, în loc să aplice rezultatele referendumului, guvernanţii şi cei de la putere votează legi care fac discriminări între o minoritate şi alta şi care nici vorbă să reducă numărul de parlamentari aşa cum se impunea.
 • +6 (6 voturi)    
  recensamant (Vineri, 25 mai 2012, 12:34)

  dan2 [anonim]

  Mai exista birouri de evidenta populatiei? Sau si listele de alegatori vor fi cele din 2002?
 • +4 (6 voturi)    
  legea este neconstitutionala (Vineri, 25 mai 2012, 12:56)

  dimeratic [anonim]

  oricate jocuri mai inventeaza ei ca sa le iasa cat mai bine, trebuie facute in limitele Constitutiei, ori in acest caz legea nu mai respecta definita data Parlamentului ca organ reprezentativ al cetatenilor.
  Cetatenii, etnici romani, maghiari, romi etc, sa fie reprezentati PROPORTIONAL cu voturile pe care le acorda! Nu prin strategii manipulatoare!
 • 0 (0 voturi)    
  Efectele legii pentru diaspora (Vineri, 25 mai 2012, 13:46)

  Daniel [anonim]

  Daca nu ma insel eu in calcule, efectele legii votului uninominal vor duce la reducerea numarului de deputati si senatori care reprezinta diaspora!

  Mie imi iese o cheste foarte nasoala la calcule... dar inainte de a imi spune parerea, ar mai putea cineva sa confirme si sa refaca calculele?
 • +2 (2 voturi)    
  Era mai important (Vineri, 25 mai 2012, 14:23)

  goca [anonim]

  1. max 300 parlamentari, conform referendum
  2. stoparea migratiei: daca un parlamentar isi schimba partidul, isi pierde locul, care va fi luat de urmatorul pe lista, din acelasi partid.
 • -1 (1 vot)    
  legea votului uninominal (Vineri, 25 mai 2012, 14:49)

  anonim [anonim]

  sunt de acord cu comentariul lui Goca
 • 0 (0 voturi)    
  negustorie politica si lipsa de respect (Vineri, 25 mai 2012, 18:17)

  maria [anonim]

  As intreba cati parlamentari au hotarat romanii prin votul de la referendum ,si as mai intreba cine are dreptul ,sau mai bine zis tupeul sa incalce ce a hotarat poporul?Stiu ca nu se vor inghesui mai marii neamului ajunsi acolo unde sunt ,e drept si prin gresala noastra, pentru ca ar insemna sa recunoasca cu glas tare lipsa de bun simt ,sfidarea si dispretul cras fata de cei ce iesim la vot .Este un fel de a ne spune ,ia voi care credeti ca aveti putere de decizie mai vedetiva de treaba, munciti mai mult sa aveti cum ne tine pe noi care am hotarat sa fim o turma si voi pensionarilor ia mai dati din rusinoasele voastre pensii (nu am spus nesimtite,pentru ca din alea au tot ceI caare beneficiaza de un drept ce nu la toti li se cuvine )
  si nu va mai luati atatea medicamente, ca la ce sa mai traiti Este drept ca la vot sunteti buni ca sunteti mai uso si mai ieftin de cumparat .Aceasta lege cred ca este o negustorie politica de care ne-am cam saturat si sincer am dori sa va vedem pe toti ducadu-va acasa, fiindca ati devenit o povara mult prea mare pentru spinarea noastra si asa garbovita de griji, necazuri ,saracie si lipsita de orice perspectiva Domnilor slujitori nu uitati ca nu ne sunteti stapani .
 • 0 (0 voturi)    
  minoritatea cea mai mare (Sâmbătă, 26 mai 2012, 11:06)

  ada [anonim]

  Mai bine sa recunoastem ca minoritatea cea mai numeroasa este cea a tiganilor si sa tinem seama de ea ,decat sa ne ascundem dupa degete.Nu foloseste nimanui neglijarea ei.Sunt probleme de integrare a ei, dar mai bine facem ceva in acest sens ,decat sa ne facem ca nu exista.Trebuie integrati si nu numai folositi la demolari mai mult sau mai putin legale,etc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by